Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:24

Optus milik Singtel sangkal dakwaan salur derma haram kepada parti politik Australia

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Optus milik Singtel sangkal dakwaan salur derma haram kepada parti politik Australia

Mar 11, 2023 | 06:01 PM

SYARIKAT telekomunikasi Australia Optus, yang dimiliki sepenuhnya oleh Singtel, telah menafikan dakwaan yang dibuat oleh laman web Australia bahawa ia adalah penderma asing yang membuat derma haram kepada entiti politik di sana.

Di bawah peraturan Suruhanjaya Pilihan Raya Australia (AEC), penderma asing hanya dibenarkan memberi jumlah kurang daripada A$100 (S$89) kepada entiti politik, kecuali untuk keadaan tertentu.

Pada tahun kewangan Australia 2022, yang berlangsung dari 1 Julai 2021, hingga 30 Jun 2022, derma A$1,000 sehingga ambang pendedahan  A$14,500 memerlukan entiti politik mendapatkan pengesahan bertulis dalam tempoh enam minggu bahawa penderma bukan orang asing.

Sementara itu, selain pengesahan bertulis, entiti politik perlu melakukan usaha sewajarnya mereka sendiri untuk memastikan penderma tidak asing jika derma yang dibuat adalah sama atau lebih daripada ambang pendedahan.

Selain itu, entiti yang sama ada dikorporatkan atau mempunyai ibu pejabat mereka, atau tempat utama aktiviti, di Australia tidak dianggap sebagai penderma asing - kriteria yang Optus penuhi.

Sebagai memberi respons kepada pertanyaan The Straits Times, jurucakap Optus berkata ia "menafikan sekeras-kerasnya dakwaan palsu dalam talian yang dibuat mengenai kesahihan derma politik kami".

Jurucakap itu menjelaskan bahawa sumbangan A$69,900 yang dibuat oleh syarikat telekomunikasi antara 1 Julai 2021 dengan 30 Jun 2022, kepada parti politik Australia adalah berkaitan dengan pembayaran tiket ke meja bundar perniagaan dan acara, yang turut dihadiri oleh entiti korporat lain.

"Menyertai acara bertiket ini adalah amalan korporat yang biasa dilaksanakan di Australia dan menyokong proses demokrasi," kata jurucakap itu, sambil menambah bahawa semua dermanya adalah sah dan didedahkan sepenuhnya di bawah peraturan AEC.

Dakwaan itu dibuat oleh The Klaxon, sebuah laman web yang berpangkalan di Australia yang menggambarkan dirinya sebagai saluran berita yang pakar dalam mendedahkan penyelewengan perniagaan dan rasuah pemerintah.

Ia juga mendakwa Optus tidak membayar sebarang cukai pendapatan pada tahun kewangan 2021, apabila ia melaporkan jumlah pendapatan A$8.4 bilion.

Bagaimanapun, semakan oleh akhbar The Straits Times menunjukkan bahawa laporan ketelusan cukai Optus yang difailkan untuk tahun kewangan itu menunjukkan firma itu telah mengalami kerugian A$437 juta sebelum perbelanjaan cukai pendapatannya.

Ini telah meletakkannya pada kerugian cukai, mengecualikannya daripada membayar cukai pendapatan.

 

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3