Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Pakej bantuan $100,000 AMP bantu keluarga pekerja terjejas virus

Apr 01, 2020 | 05:30 AM

AMP Singapura telah memperkenalkan pakej bantuan sementara bernilai $100,000 bagi membantu keluarga pekerja yang terjejas oleh wabak Covid-19.

Pakej yang diberi nama TAP 2.0 itu bertujuan menawarkan sokongan sementara kepada keluarga selama satu tahun sehingga keadaan kewangan isi rumah mereka menjadi stabil.

Dalam satu taklimat semalam, AMP berkata ia menganggarkan menawarkan bantuan tersebut kepada 100 keluarga atau 500 benefisiari.

Ini tidak termasuk sekitar 30 klien AMP sedia ada yang telah pun tampil meminta bantuan.

Pengurus Kanan AMP, Cik Hameet Khanee, berkata setiap keluarga dianggarkan menerima antara $3,000 dengan $5,000 bergantung kepada keperluan keluarga.

Berita Popular

Bantuan yang ditawarkan termasuk bayaran sekali atau sebahagian tunggakan isi rumah (one-off/partial payment of household arrears) dan pembangunan pelan ansuran.

Keluarga itu juga akan disokong dalam pengurusan kewangan bagi membantu keluarga yang terpaksa berhutang setelah pendapatan mereka terjejas.

Benefisiari juga akan disalurkan ke kursus peningkatan kemahiran bagi meningkatkan daya kerja dan membuka peluang baru untuk membantu mereka mendapat pekerjaan dalam industri yang baru dan berkembang.

Pemangku Pengarah Eksekutif AMP, Cik Zarina Yusof, berkata TAP 2.0 akan dibuka kepada pekerja terjejas dalam semua sektor.

"Bantuan kami akan mengambil pendekatan menyeluruh di mana kami akan melihat kepada keperluan keluarga pekerja yang terjejas," katanya.

Memberi contoh, Cik Zarina berkata jika pekerja terjejas mempunyai pasangan yang tidak bekerja, AMP akan melengkapi mereka dengan kemahiran supaya mereka dapat memulakan perniagaan mikro dari rumah bagi menjana pendapatan tambahan buat keluarga.

Anak-anak yang masih bersekolah pula antara lain akan menerima bantuan dalam bentuk dermasiswa pendidikan, pembayaran balik EZ-Link dan pembayaran yuran sekolah, prasekolah dan tajaka.

TAP 2.0 dibuka kepada keluarga yang mengalami kehilangan pendapatan disebabkan oleh wabak Covid-19 dan mempunyai anak-anak yang masih bersekolah.

Keluarga itu harus mempunyai potensi meningkatkan pendapatan isi rumah dalam masa satu tahun, dan pempunyai pendapatan isi rumah bulanan kurang $3,000 atau gaji per kapita bawah $650.

Memandangkan TAP 2.0 merupakan langkah sementara bagi menyokong keluarga dalam tempoh ketidaktentuan ekonomi, keluraga yang memerlukan bantuan melebihi tempoh satu tahun akan dirujuk kepada agensi khidmat sosial yang relevan atau disalurkan ke Skim Adopt a Family & Youth (AFYS) AMP, bergantung kepada keperluan keluarga.

AMP menambah ia akan memantau keadaan Covid-19 dengan teliti dan bersedia menyuntik lebih banyak dana jika perlu.

Permohonan bagi TAP 2.0 boleh dibuat mulai hari ini (1 April) dengan menghubungi atau mengirim pesanan WhatsApp ke 9299 3023 pada Isnin hingga Jumaat dari 9 pagi hinga 6 petang.

Permohonan juga boleh dibuat melalui e-mel ke TAP2@amp.org.sg.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map