Pakej sokongan tambahan bagi peniaga, pekerja terjejas Covid-19 bakal diumum, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:13
Asar
4:34
Maghrib
7:17
Isyak
8:29
Suatu Ketika di Singapura

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Pakej sokongan tambahan bagi peniaga, pekerja terjejas Covid-19 bakal diumum

Lawrence Wong: Pasukan MOF sedang lakar pakej bantuan dengan S'pura kembali ke Fasa Dua (Kewaspadaan Diperketat) hari ini
Jul 22, 2021 | 05:30 AM

SEBUAH pakej sokongan bagi peniaga dan pekerja yang terjejas akan diumumkan tidak lama lagi oleh pemerintah setelah Singapura kembali ke Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat) bermula hari ini, kata Menteri Kewangan Lawrence Wong.

Beberapa persatuan perniagaan menggalak pemerintah memberikan bantuan lebih khusus kepada syarikat-syarikat makanan dan minuman (F&B), runcit dan perkhidmatan termasuk pelepasan sewa, sokongan gaji dan penangguhan membayar balik pinjaman bank.

Firma-firma, khususnya, F&B yang tidak boleh menerima pelanggan untuk menjamu selera di premis mereka mulai hari ini hingga 18 Ogos, menyuarakan keprihatinan mereka terhadap sekatan baru itu.

"Saya tahu ramai yang kecewa dengan sekatan baru itu. Pasukan Kementerian Kewangan (MOF) sedang bekerja keras untuk melakarkan pakej sokongan bagi peniaga dan pekerja yang terjejas. Saya akan umumkannya tidak lama lagi,'' kata Encik Wong, di Facebook semalam.

Langkah diperketat itu dilaksanakan setelah kes Covid-19 berhubung pusat hiburan KTV dan Pelabuhan Perikanan Jurong (JFP) terus meningkat.

Halal Home-based Businesses
We want to help Halal Home-based Business owners during these tough times. See the link below.
Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Semalam, Kementerian Kesihatan (MOH) mengumumkan terdapat 179 kes dalam masyarakat daripada 181 kes baru.

Pemilik Walaku yang terletak di Joo Chiat Road, Encik Hairul Hidayat Isa, berkata ia amat sukar untuk bertahan jika tidak ada bantuan sewajarnya dari pemerintah.

"Saya mengalami kerugian selama berbulan-bulan. Sukar untuk bertahan. Bukan saya sahaja, tapi banyak perniagaan akan putus asa jika sekatan berterusan," katanya.

Presiden Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS), Encik Farid Khan, berkata:

"DPPMS yakin bantuan lebih tersasar daripada agensi awam dan pemilik bangunan dan kedai akan membantu F&B mengekalkan perniagaan mereka dalam tempoh kritikal ini.''

DPPMS berharap ini dapat dipertimbangkan pemerintah memandangkan 'mereka telah menunjukkan semangat daya tahan sepanjang menangani krisis sejauh ini'.

Badan niaga itu akan membantu anggotanya yang terjejas dan menyarankan mereka tampil untuk mendapatkan bantuan.

Perikatan Persekutuan Perdagangan Perniagaan Barisan Hadapan pula menggariskan tiga bentuk sokongan yang diperlukan untuk memastikan kemampanan perniagaan dalam sektor runcit, F&B serta perkhidmatan.

"Selepas 16 bulan melalui krisis pandemik ini, perniagaan yang masih bertahan dibebani dengan kerugian pendapatan dan keupayaan mereka mengekalkan pekerjaan dan membayar sewa,'' kata kenyataan itu semalam.

Antara lain, ia meminta agar pemilik bangunan dan kedai menawarkan rebat sewa bersesuaian dengan kesan pendapatan yang terjejas.

Pemerintah juga boleh menawarkan sokongan gaji untuk membantu peniaga mengekalkan seberapa banyak pekerjaan yang boleh untuk rakyat Singapura.

Dalam pada itu, ia menggalak agar bayaran pinjaman asas dapat ditangguhkan hingga Jun 2022.

Perikatan itu menambah ia menyokong usaha pemerintah mempercepatkan langkah vaksinasi agar pandemik ini menjadi endemik.

Persatuan Restoran Singapura (RAS) berharap pemerintah akan mewajibkan pemilik bangunan dan kedai menawarkan rebat sewa kepada penyewa F&B.

Kebanyakan pemilik bangunan dan kedai hanya memberikan rebat yang dihulurkan pemerintah sepanjang tahun lalu dan tiada rebat melebihi apa yang ditawarkan pemerintah kepada penyewa meskipun semasa langkah Fasa Dua dan Tiga (Kewaspadaan Dipertingkat) dilaksanakan sebelum ini.

Di bawah Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat), bilangan perhimpunan dihadkan kepada dua setiap hari, dengan hanya dua orang setiap kumpulan serta membenarkan hanya dua pengunjung berbeza bagi setiap isi rumah setiap hari.

Senaman dan kelas dalam bangunan yang memerlukan pelitup dibuka serta khidmat peribadi yang memerlukan pelitup dibuka seperti rawatan muka, turut tidak dibenarkan.


"Saya tahu ramai yang kecewa dengan sekatan baru itu. Pasukan Kementerian Kewangan (MOF) sedang bekerja keras untuk melakarkan pakej sokongan bagi peniaga dan pekerja yang terjejas. Saya akan umumkannya tidak lama lagi.''
- Menteri Kewangan Lawrence Wong.


Laporan lanjut: Bimbang dengan kerugian, peniaga harap dapat terima bantuan

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map