Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Pandemik bukti tiada negara boleh tangani masalah dengan sendiri: Zaqy

Jan 19, 2021 | 05:30 AM

COVID-19 telah menunjukkan bahawa dunia hari ini semakin terhubung, dan tiada negara boleh menangani masalah jangka panjang dengan sendirinya, kata Menteri Negara Kanan (Pertahanan merangkap Tenaga Manusia) Zaqy Mohamad semalam.

Walaupun terdapat lebih bantahan terhadap sistem berbilang hala, adalah perlu bagi negara-negara bekerjasama untuk mengatasi ancaman secara berkesan daripada sekadar menumpukan usaha terhadap cabaran domestik sahaja, kata Encik Zaqy.

Menggunakan pandemik yang sedang berlaku ini untuk menjelaskan pandangannya, beliau berkata: "Masyarakat global tidak akan pulih sepenuhnya daripada pandemik ini tanpa respons yang diselaraskan untuk mengekang penularannya, memastikan rantaian bekalan kritikal terbuka dan membina semula ekonomi.

"Tindakan bersifat perlindungan dan sepihak (unilateral) adalah, pada dasarnya, huraian jangka pendek yang tidak akan dapat menangani masalah jangka panjang."

Beliau berkata demikian sewaktu berucap di forum anjuran Institut Pengajian Strategik Antarabangsa (IISS).

Berita Popular

Forum Fullerton IISS kesembilan: Mesyuarat Sherpa Dialog Shangri-La diadakan sepanjang dua hari mulai semalam di Hotel Fullerton.

Dalam ucapannya, Encik Zaqy akur adalah tidak mengejutkanbanyak negara telah memberi tumpuan kepada keperluan domestik masing-masing apabila berdepan dengan krisis kesihatan pada skala besar seperti Covid-19, sambil menyatakan ada negara menutup sempadan mereka dan membina "halangan bersifat perlindungan".

Beliau juga berkata sebelum pandemik, sudah pun terdapat bantahan meningkat terhadap sistem berbilang hala.

"Dalam banyak masyarakat, semakin ramai orang melihat sistem berbilang hala sebagai pendorong utama di sebalik penghakisan kedaulatan nasional, tergendalanya ekonomi dan jurang pendapatan semakin luas. Yang lain melihat sistem itu dan peraturan dan institusi mengiringinya sebagai tegar, ketinggalan zaman dan membataskan," tambahnya.

Namun, Covid-19 telah menunjukkan kepentingan kerjasama antara negara.

Di tengah-tengah pandemik, isu yang mengancam keselamatan negara, seperti bahaya serangan siber dan pengganasan, masih mendatangkan cabaran bagi negara, kata Encik Zaqy lagi.

Untuk menangani ancaman keselamatan ini, beliau menyarankan negara mencari cara untuk bertukar-tukar amalan terbaik dalam ruang terdapat kepentingan bersama dan membuat pengaturan untuk berinteraksi, berlatih dan bekerjasama untuk memupuk kepercayaan dan keberkesanan operasi.


"Masyarakat global tidak akan pulih sepenuhnya daripada pandemik ini tanpa respons yang diselaraskan untuk mengekang penularannya, memastikan rantaian bekalan kritikal terbuka dan membina semula ekonomi. Tindakan bersifat perlindungan dan sepihak (unilateral) adalah, pada dasarnya, huraian jangka pendek yang tidak akan dapat menangani masalah jangka panjang."
- Menteri Negara Kanan (Pertahanan merangkap Tenaga Manusia) Zaqy Mohamad, dalam ucapan di forum anjuran Institut Pengajian Strategik Antarabangsa (IISS).

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map