Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Panduan lawat orang tua lepas sekatan

Doktor relawan M3 hasilkan video bagi masyarakat berwaspada apabila sekatan Covid-19 dilonggar
May 29, 2020 | 05:30 AM

SEKUMPULAN doktor relawan M Kuasa Tiga (M3) telah menghasilkan sebuah video bagi memberi panduan kepada masyarakat dalam mengambil langkah berjaga-jaga apabila menziarahi ahli keluarga lanjut usia selepas sekatan Covid-19 dilonggarkan mulai Selasa ini.

Tempoh pemutus litar jangkitan Covid-19 koronavirus itu di sini berakhir secara rasmi Isnin ini, dengan ekonomi dibuka semula secara bertahap dan beberapa sekatan dilonggarkan mulai 2 Jun.

Ini termasuk anak boleh menziarahi ibu bapa atau datuk nenek, namun mereka perlu mematuhi beberapa syarat, antaranya kunjungan dihadkan kepada sekali sehari dan tidak melebihi dua orang dari rumah yang sama.

Orang ramai juga boleh menghantar anak ke rumah ibu bapa dan datuk nenek bagi penjagaan tetapi dengan mematuhi syarat tersebut.

Doktor dalam video itu - seperti Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, Dr Fadzil Hamzah, Dr Elly Sabrina Ismail, dan Dr Nur Farhan Alami - memberi nasihat seperti mematuhi syarat yang dikenakan, menggunakan pelitup muka dan sanitiser tangan, menjaga jarak selamat, dan elak bersalaman, berciuman pipi dan berpelukan apabila menziarahi ibu bapa atau datuk nenek.

"Ini semata-mata demi keselamatan, kesejahteraan ibu bapa dan juga datuk nenek kita. Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama berwaspada. Biarlah pada Syawal kali ini tiada rumah terbuka, asalkan pada keesokan harinya hati ini tidak akan berduka," kata Dr Fadzil daripada Jabatan Perubatan Senaman dan Sukan di Hospital Besar Changi (CGH) dalam video itu.

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, mengongsi video itu dalam satu pos Facebook semalam.

Beliau berkata meskipun doktor khuatir tentang keselamatan warga emas semasa lawatan keluarga ke rumah mereka, kesihatan mental dan emosi juga penting dan mereka boleh terganggu jika keluarga tidak menziarahi mereka.

"Kelonggaran ini bukan untuk membenarkan amalan ziarah-menziarahi sempena Syawal, malah ia demi memenuhi keperluan emosi orang tua kita yang mungkin tertekan menghadapi situasi yang sangat mencabar ini.

"Namun, jika kita tidak mematuhi peraturan, besar kemungkinan kita boleh menjangkiti mereka kerana lebih ramai yang hadir dalam satu masa. Jika ia menyebabkan jangkitan di masyarakat, pengorbanan kita selama ini akan sia-sia.

"Janganlah kelalaian atau keasyikan kita membahayakan nyawa golongan yang mudah terkesan ini," kata beliau.

Encik Masagos turut menasihati orang ramai supaya mengingatkan ibu bapa dan datuk nenek mereka terus duduk di rumah demi keselamatan mereka.

"Oleh itu, marilah kita bersama-sama mematuhi garis panduan yang tersedia, agar lawatan kita untuk mengubat rindu, tidak menjadi sebab keselamatan ahli keluarga yang sangat dikasihi terganggu. Ingatlah penyakit Covid-19 bukan setakat selesema, ia boleh membawa maut," kata beliau.


"... marilah kita bersama-sama mematuhi garis panduan yang tersedia, agar lawatan kita untuk mengubat rindu, tidak menjadi sebab keselamatan ahli keluarga yang sangat dikasihi terganggu. Ingatlah penyakit Covid-19 bukan setakat selesema, ia boleh membawa maut."
- Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam Masagos Zulkifli Masagos Mohamad.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian