Pasangan bermasalah dibantu PPIS jalani 'terapi'

SEPANJANG 17 tahun melayari bahtera rumah tangga, Cik Siti (bukan nama sebenar) merasakan dirinya sentiasa dikongkong mentua dan iparnya.

Mereka akan menetapkan kegiatan beliau anak-beranak setiap minggu sehingga tidak ada kebebasan bagi mereka membuat keputusan sendiri, menurut pegawai bank itu.

"Saya rasa terperangkap. Terlalu kerap kami semua perlu mengikut rentak mereka sahaja," keluh Cik Siti, 40 tahun.

Ini menjejas hubungan beliau dengan suaminya Encik Ahmad (juga bukan nama sebenar).

Cik Siti dan Encik Ahmad sering bertengkar kerana si suami dikatakan sentiasa mengiyakan keinginan keluarga kandungnya itu tanpa memikirkan perasaan dan kehendak isterinya.

Sekitar akhir tahun lalu, Cik Siti merasakan sudah cukup lama masalah itu berterusan dan memutuskan mendapatkan bantuan.

Beliau tidak sanggup melihat hubungan mereka sekeluarga retak begitu sahaja apatah lagi dengan kehadiran seorang anak yang berada di sekolah rendah.

Lalu, pasangan tersebut berjumpa dengan Cik Maimunah Mosli, seorang ahli terapi keluarga di Institut Terapi Keluarga (FTI) kendalian Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS).

"Alhamdulillah, selepas beberapa sesi terapi, hubungan saya dengan suami lebih kuat daripada sebelumnya. Kami lebih memahami antara satu sama lain," dedah Cik Siti.

FTI merupakan salah satu daripada khidmat sosial yang disediakan PPIS.

Ditubuhkan pada 2014 dan dilancarkan pada 2015, FTI menyediakan khidmat terapi kekeluargaan bagi masalah yang lebih mendalam yang memerlukan huraian lebih sistemik.

Selain FTI, PPIS juga menyediakan pusat sokongan keluarga As-Salaam khusus buat keluarga dan ibu bapa tunggal yang melalui masalah setelah perceraian atau kematian pasangan.

Tahun lalu, As-Salaam dilantik Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF) sebagai salah satu Agensi Pakar Sokongan Perceraian (DSSA).

Sejak itu, ia telah memberi khidmat kepada sekitar 2,300 penerima khidmat dengan 91 peratus merupakan kaum Hawa, menurut Ketua Pegawai Eksekutif PPIS, Encik Mohd Ali Mahmood.

Antara mereka yang menerima khidmat tersebut ialah Cik Norlina Mohd Monaim, 39 tahun, yang telah berpisah dengan suaminya pada 2010.

Beliau ternampak risalah PPIS di mahkamah semasa menghadiri sesi penceraiannya dan tergerak hatinya mahu menghubungi nombor telefon yang tertera.

"Sejak itu, saya hadiri program Mawar di As-Salaam bersama ibu tunggal lain.

"Dari situ saya dapat ramai kawan, dah tak kesunyiaan dan keseorangan lagi rasanya," kata Cik Norlina.

Presiden PPIS, Cik Rahayu Mohamad, berkata PPIS sebagai sebuah badan bantu diri mempunyai 14 pusat kesemuanya - enam pusat perkhidmatan keluarga, enam pusat penjagaan awal kanak-kanak, dan dua pusat penjagaan kanak-kanak.

"Kami terus membuat pemantauan pada isu-isu yang berlaku di dalam masyarakat supaya kami dapat menilai apakah perkhidmatan baru yang dapat kami berikan," ujar Presiden PPIS, Cik Rahayu Mohamad.

PPIS merupakan penaja rasmi Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg yang berlangsung pada Sabtu dan Ahad ini.

Infografik: Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg 2016