Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

SINAR SYAWAL

Pastikan air terus 'mengalir' sempena Lebaran ini...

May 24, 2020 | 05:30 AM

RAMADAN yang lalu bukan sekadar membawa bersama pengalaman yang baru, malah juga mempunyai cabarannya yang tersendiri buat dua kakitangan agensi air negara PUB.

Dengan bulan puasa tahun ini jatuh ketika tempoh pemutus rantaian jangkitan Covid-19 di Singapura, banyak penyesuaian perlu dilakukan Encik Khairul Effendi Irwan dan Encik Zulhilmi Mohd Arif dalam melaksanakan pekerjaan mereka.

Namun, ia tidak sedikitpun mematahkan semangat mereka untuk terus menjalankan tanggungjawab mereka sebagai pekerja khidmat penting di sini, biarpun perlu menempuhi cuaca panas terik ketika masih berpuasa.

Mengongsikan pengalaman beliau, Encik Effendi berkata selain kadangkala perlu mengunjungi hampir tiga blok HDB, atau lebih daripada 60 unit perumahan dalam masa sehari, hanya untuk mengedarkan notis jika terdapat kebocoran paip yang ketara, antara cabaran lain yang dihadapinya termasuk perlu berhadapan dengan respons negatif dari pemilik rumah.

"Seperti yang kita tahu, sewaktu tempoh ini, ramai penduduk akan berada di rumah kerana mereka harus bekerja dari rumah.

"Ada yang meluahkan rasa tidak senang mereka apabila diberitahu bekalan air mereka perlu disekat buat sementara waktu untuk membolehkan kami menjalankan kerja pembaikan.

"Justeru, kami perlu menerangkan kepada mereka dan meminta maaf atas kesulitan yang dihadapi," kata penolong jurutera dari Jabatan Rangkaian Bekalan Air PUB yang berusia 30 tahun itu.

Sementara itu, Encik Zulhilmi, 30 tahun, yang bekerja sebagai jurutera Jabatan Rangkaian Penambakan Air PUB, pula berkata sepanjang menjalankan tugas, beliau perlu memastikan dirinya dan rakan sekerja menggunakan pelitup dan mematuhi jarak selamat satu meter.

Dalam pada itu, menurut Encik Zulhilmi lagi, sebagai langkah berjaga-jaga setiap kakitangan PUB yang perlu mengunjungi rumah yang mempunyai masalah seperti kebocoran atau isu saluran pembentungan, harus memastikan terlebih dahulu bahawa tiada ahli keluarga yang duduk di rumah itu dikenakan arahan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) atau Cuti Ketidakhadiran (LOA).

"Jika terdapat isi rumah yang mempunyai ahli keluarga yang sedang menjalani SHN atau LOA, kita terpaksa menangguhkan lawatan kami," ujarnya.

Jelas, dengan segala langkah keselamatan yang diambil, kedua-dua Encik Effendi dan Encik Zulhilmi berharap keadaan dapat bertambah baik, lebih-lebih lagi dengan ketibaan Lebaran hari ini.

"Dalam masa yang kritikal ini dengan jangkitan yang mudah menular, kita perlu memastikan kita sentiasa mematuhi arahan dan nasihat yang dikeluarkan.

"Di waktu ini juga, ramai yang kini mengutamakan kebersihan diri mereka, seperti membasuh tangan dengan kerap.

"Jadi kami harus memastikan setiap isi rumah di Singapura mempunyai bekalan air yang bersih yang boleh digunakan, terutama sewaktu Hari Raya," kata Encik Effendi.