Subuh
5:56
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat3

Pasukan bantu penduduk cari kerja

Aug 19, 2020 | 05:30 AM

SEBUAH pasukan bertindak telah dibentuk di Bukit Panjang untuk membantu penduduk di kawasan itu mendapatkan pekerjaan dan kemahiran.

Dinamakan Pasukan Bertindak Bantuan Pekerjaan dan Kemahiran Bukit Panjang, usaha itu menggabungkan sumber Agensi Tenaga Kerja Singapura (WSG) dan usaha masyarakat.

Menurut satu kenyataan pejabat kawasan undi Bukit Panjang, pasukan yang akan menyelaras pelbagai usaha dan peluang pekerjaan yang ada itu juga bertujuan mengurangkan kesan pandemik Covid-19 ke atas penduduk Bukit Panjang serta memastikan mereka mendapatkan bantuan menyeluruh.

Pasukan bertindak itu juga berperanan meneroka usaha lain yang boleh dijalankan.

Semalam, Anggota Parlimen GRC Holland-Bukit Timah, Menteri Ehwal Luar Dr Vivian Balakrishnan, berkunjung ke Temu Duga Pekerjaan SGUnited @ Kelab Masyarakat Bukit Panjang anjuran Institut Pekerjaan dan Daya Kerja (e2i) serta Pusat Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited oleh WSG.

Beliau diiringi penasihat kepada pertubuhan akar umbi (GRO) Bukit Panjang, Encik Liang Eng Hwa, dan kepada GRO Holland Bukit Timah, Encik Edward Chia.

Encik Liang berkata mereka sedar akan kesukaran yang dihadapi seseorang semasa mencari pekerjaan dan cabaran memadankan sesuatu pekerjaan dengan kemahiran individu.

"Oleh itu, kami ingin memberi bantuan sosial sementara kepada individu yang sedang mencari pekerjaan menerusi jawatankuasa kebajikan akar umbi dan jika perlu, membuat rujukan kepada Pejabat Khidmat Sosial bagi bantuan lanjut," ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map