Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:30
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Setempat

Pek penjagaan bantu pekerja tangani Covid-19

Feb 22, 2020 | 07:45 PM

LEBIH 10,000 pek penjagaan telah dibungkus dan diagihkan Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) kepada pekerja berbilang industri di sini.

Ini sebahagian usaha masyarakat bersatu menentang wabak koronavirus Covid-19 yang masih menular.

Sekitar 70 sukarelawan daripada pelbagai kumpulan Pergerakan Pekerja termasuk nEbO, Young NTUC dan U Live telah berganding bahu untuk membungkus pek-pek penjagaan itu.

Sebahagian pek tersebut telah diagihkan kepada pekerja baris utama dan selebihnya akan diagihkan dalam beberapa minggu akan datang.

Semalam, 40 sukarelawan telah membungkus pek penjagaan itu di Institut Pekerjaan dan Daya Kerja Devan Nair, di Jurong East untuk diberikan kepada pekerja pembersihan, pegawai keselamatan dan pemandu teksi, antara lainnya.

Hadir untuk memberi sokongannya, Setiausaha Agung NTUC, Ng Chee Meng, turut memberikan cenderamata kepada sukarelawan yang meluangkan hujung minggu mereka bagi tujuan murni itu.

Sementara itu, NTUC akan terus melihat cara membantu pekerja yang terjejas oleh virus Covid-19 itu, kata Encik Ng.

“NTUC sedang menyediakan Dana Ihsan (Care Fund) bagi membantu pekerja.

“Kami akan melihat apa yang boleh dilakukan dalam beberapa minggu akan datang untuk membantu pekerja yang terjejas secara kewangan disebabkan Covid-19.

“Tapi lebih dari itu, kami mahu menggalakkan syarikat menghantar pekerja mereka bagi latihan dan NTUC juga sedang melihat bagaimana kami boleh memanfaatkan Dana Pendidian dan Latihan NTUC untuk membantu para pekerja,” ujar beliau.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian