Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Pekerja bakal pindah ke blok 'diamond'

Apr 22, 2020 | 05:30 AM

TANYA orang lama, terutama di kawasan barat, tentu kenal blok 'diamond' yang sudah bak satu bangunanan ikonik.

Namun baru-baru ini blok itu diumumkan akan digunakan untuk menempatkan pekerja asing di sini.

Empat blok Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) kosong di Taman Jurong, yang dikenali sebagai "blok berlian" disebabkan bentuknya, kini sedang diubah elok untuk menempatkan pekerja asing sihat yang bekerja dalam perkhidmatan penting.

Dalam satu notis kepada penduduk di kawasan itu minggu lalu, Menteri Kanan, Encik Tharman Shanmugaratnam, yang juga Anggota Parlimen (AP) bagi kawasan Taman Jurong, berkata kerja-kerja sedang dilakukan untuk mengubah elok flat kosong di blok 63 hingga 66 Yung Kuang Road.

Ini bagi menyediakan perumahan sementara bagi pekerja asing sebagai sebahagian usaha perjuangan nasional menentang Covid-19, lapor The Straits Times.

"Ramai pekerja asing ini melakukan tugas penting yang membantu Singapura - pekerja pembersihan dan penyenggaraan di kawasan kejiranan kita, mereka yang memastikan pengangkutan awam kita terus beroperasi, dan pekerja yang memastikan elektrik dan air terus mengalir di rumah kita," tulis Encik Tharman.

Beliau menjelaskan kepada penduduk bahawa pekerja tersebut perlu ditempatkan di perumahan jauh dari asrama pekerja yang sedia ada buat sementara waktu ini sedang pemerintah berusaha mengurangkan dan menghentikan penularan Covid-19 di dalam kuarters kediaman mereka.

"Ini akan memastikan pekerja ini selamat dan akan membantu kita semua kekal selamat," kata beliau.

Empat blok setinggi 21 tingkat itu, yang terhubung untuk membentukkan bentuk berlian dengan laman di tengahnya, merupakan satu bangunan ikonik di Taman Jurong dan telah disebutkan sebagai "blok berlian" oleh penggemar warisan.

Pembangunan kediaman sebanyak 456 unit itu dibina oleh JTC dalam tahun 1970-an, dengan syarikat di zon perindustrian menyewa unit untuk menempatkan pekerja mereka, termasuk pekerja asing, sebelum ia kemudian diberikan kepada HDB.

Dengan kadar penghunian merosot selepas krisis kewangan Asia pada 1997, HDB memutuskan untuk menempatkan semula baki penyewa di blok sewa lain yang berdekatan pada 2001, dengan perniagaan meneruskan operasi mereka di dua aras pertama.

Dari 2009 hingga 2014, blok tersebut digunakan dalam satu skim yang menawarkan perumahan kos rendah kepada mereka yang tiada rumah tetap.

Pada 2015, setahun selepas penduduk perumahan sementara yang terakhir ditempatkan semula, unit tersebut menjalani kerja ubah elok bagi Skim Perumahan Sementara Keibubapaan HDB.

Skim itu meletakkan keluarga di rumah sementara sedang mereka menanti bagi flat Bina Ikut Tempahan (BTO) mereka siap dibina.

Encik Tharman berkata langkah berjaga-jaga diambil untuk memastikan aturan perumahan sementara baru itu adalah selamat bagi semua.


"Ramai pekerja asing ini melakukan tugas penting yang membantu Singapura - pekerja pembersihan dan penyenggaraan di kawasan kejiranan kita, mereka yang memastikan pengangkutan awam kita terus beroperasi, dan pekerja yang memastikan elektrik dan air terus mengalir di rumah kita."
-Menteri Kanan, Encik Tharman Shanmugaratnam

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian