Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Setempat

Pekerja rakyat M'sia di sini terjejas akibat langkah PKP, Pemutus Litar

Apr 24, 2020 | 09:07 AM

KIRA-KIRA 10 hingga 15 peratus warga Malaysia yang bekerja di Singapura terkesan dengan langkah pemutus litar yang kini dilanjutkan sehingga 1 Jun, lapor akhbar The New Paper (TNP) hari ini.

Presiden Persatuan Warga Malaysia di Singapura (Masis), Cik Aarathi Arumugam, berkata, pihaknya menerima lebih 200 pertanyaan dari warga Malaysia yang terjejas sejak negara jiran itu melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, dan menjangka jumlah tersebut meningkat memandangkan lebih banyak perniagaan kini ditutup.

Cik Arumugam ditukil TNP sebagai berkata: "Ia amat sukar untuk mereka. Sekitar 10 hingga 15 peratus kini bercuti tanpa gaji, dan ramai memutuskan untuk kembali ke Malaysia tetapi hadapi risiko hilang kerja kerana mereka tidak mampu kekal di sini."

Hasil bantuan penderma dan Maybank, Masis, yang mempunyai seramai 500 anggota telah menempatkan kira-kira 50 pekerja di hostel, hotel dan kediaman lengkap kemudahan (serviced apartment). 

Malaysia semalam mengumumkan PKP dilanjutkan untuk tempoh dua minggu lagi bermula 29 April hingga 12 Mei ini.

Ini benar-benar menjejas pekerja yang berulang-alik setiap hari antara dua negara. 

Sama ada mereka kekal berada di Malaysia dan berdepan risiko diberhentikan kerja atau mencari serta menanggung kos tempat tinggal di sini atau dibantu majikan. 

Menurut Cik Arumugam ramai terkapai-kapai mencari tempat penginapan yang dimampui selepas Singapura memutuskan untuk tidak meneruskan sokongan bagi penginapan sementara untuk rakyat Malaysia selepas 31 Mac.

Seorang jurulatih gim berusia 35 tahun berkata, beliau dan isterinya, juga jurulatih gim, memutuskan untuk pulang ke Malaysia pada Ahad lalu selepas langkah pemutus litar dilanjutkan sehingga 1 Jun. 

Pasangan itu, yang selalu berulang-alik dari Johor Bahru, telah menginap di sebuah hotel di Little India selepas Malaysia melaksanakan PKP tetapi kemudian beralih ke hotel lebih murah di Clarke Quay. 

Meskipun mereka dibayar gaji asas selepas gim mereka tutup pada 7 April, mereka kehilangan komisyen. 

Menurut jurulatih selama tiga tahun itu, dan enggan namanya disiarkan berkata: "Kami sekarang menggunakan wang simpanan dan tidak boleh kekal di sini sehingga Jun. Saya lihat video di Facebook menunjukkan warga Malaysia tidur di jalanan. Saya tidak mahu kami jadi sebegitu." 

Kementerian Tenaga Manusia (MOM) semalam memberi amaran kepada majikan akan tindakan yang boleh dihadapi sekiranya mereka mengurangkan gaji pekerja atau mengarahkan mereka bercuti tanpa gaji. 

Seorang jurucakap rantaian kedai gunting rambut, QB House, berkata, kakitangannya akan menerima gaji, dan hanya sejumlah kecil pekerja warga Malaysia yang memerlukan bantuan untuk penginapan. 

Rantaian kedai jual 'Bubble tea' Playmade, telah menyewa sebuah flat HDB untuk tiga pekerjanya yang terkesan dengan PKP. Syarikat itu, yang menggajikan 23 warga Malaysia, memberitahu TNP, kesemua pekerja sepenuh masa di sembilan cawangan dibayar gaji seperti biasa. 

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian