Pelitup guna semula diagih mulai esok, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Pelitup guna semula diagih mulai esok

Apr 04, 2020 | 05:30 AM

PEMERINTAH akan mengagihkan pelitup muka guna semula kepada rakyat secara percuma mulai esok, dalam langkah pengubahan garis panduan yang ditetapkan sebelum ini.

Menurut Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, dalam ucapannya kepada seluruh negara semalam, pemerintah tidak lagi akan menghalang penggunaan pelitup walaupun seseorang itu sihat.

Encik Lee menjelaskan terdapat bukti yang menunjukkan bahawa mereka dijangkiti mungkin tidak akan menunjukkan gejala, namun masih tetap mampu menyebarkan virus itu kepada orang lain.

"Kami kini berasa terdapat beberapa kes di dalam masyarakat yang tidak dapat dikesan, walaupun jumlah tersebut mungkin masih tidak banyak," katanya

Encik Lee menambah dengan menggunakan pelitup, ia mampu "membantu melindungi orang lain, sekiranya seseorang itu mempunyai virus tersebut tetapi mereka tidak tahu".

Discover Malay Home Based Businesses

Dalam sidang media yang diadakan selepas ucapan tersebut, Menteri Perdagangan dan Perusahaan, Encik Chan Chun Sing, memberi perincian mengenai pengagihan pelitup.

Beliau berkata kakitangan dan relawan Persatuan Rakyat (PA) sekali lagi akan membantu mengagihkan pelitup itu secara bertahap kepada penduduk seperti Februari lalu.

Penduduk boleh mendapatkannya dari pusat Jawatankuasa Penduduk (RC) dan kelab masyarakat (CC) berdekatan rumah mereka mulai esok hingga 12 April dari 3 petang hingga 9 malam (Isnin hingga Jumaat) dan 10 pagi hingga 9 malam (Sabtu dan Ahad).

Menyentuh tentang garis panduan yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (MOH) sebelum ini yang menasihatkan agar hanya mereka yang sakit perlu memakai pelitup, Encik Lee berkata keputusan tersebut dibuat berdasarkan nasihat dan garis panduan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang lalu.

"Kami juga tidak mempunyai penularan masyarakat ketika itu, jadi tidak mungkin anda akan berjumpa seseorang yang mempunyai Covid-19 di luar, apatah lagi dijangkiti mereka," ujarnya.

Kini situasi di dunia kian berubah, justeru WHO sedang mengkaji semula garis panduannya tentang penggunaan pelitup, tegas Encik Lee.

Dalam pada itu, menurut Encik Lee lagi, pelitup pembedahan hanya akan dikhususkan kepada mereka yang benar-benar memerlukannya, seperti kakitangan penjagaan kesihatan di klinik dan hospital.

"Bagi yang lain, dalam persekitaran awam, pelitup alternatif seperti pelitup guna semula juga dapat memberikan perlindungan tambahan," tambah Encik Lee.

"Namun harus kita ingat, pelitup atau tanpa pelitup, kita masih perlu membasuh tangan dan mengekalkan jarak selamat dengan orang lain."

Maklumat terperinci mengenai tarikh dan tempat pengambilan pelitup boleh diperolehi di laman www.maskgowhere.gov.sg.


"Kami kini berasa terdapat beberapa kes di dalam masyarakat yang tidak dapat dikesan, walaupun jumlah tersebut mungkin masih tidak banyak... (pelitup dapat) membantu melindungi orang lain, sekiranya seseorang itu mempunyai virus tersebut tetapi mereka tidak tahu... Namun harus kita ingat, pelitup atau tanpa pelitup, kita masih perlu membasuh tangan dan mengekalkan jarak selamat dengan orang lain."
- Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map