Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:31
Maghrib
7:16
Isyak
8:27
Setempat

Pembantu rumah dinasihati tidak keluar rumah pada hari cuti

Mar 21, 2020 | 07:52 PM

PEMBANTU rumah dinasihatkan tidak keluar rumah semasa hari cuti mereka sekarang, sejajar dengan langkah memastikan jarak selamat antara individu yang diumumkan pemerintah semalam (20 Mac).

Menurut kenyataan Kementerian Tenaga Manusia (MOM) hari ini, pembantu rumah yang perlu keluar rumah atas urusan tertentu digalak menggantikan hari cuti mereka kepada hari biasa, apabila tempat awam kurang sesak dengan orang ramai.

Sekiranya pembantu rumah itu bersetuju menghabiskan hari cuti mereka di rumah, majikan tidak seharusnya menyuruh pembantu mereka itu bekerja, kata MOM.
Bagi pembantu rumah dan majikan yang sudah saling bersetuju untuk tidak mengambil hari cuti, majikan harus membayar mereka bagi hari itu pula.

Namun sekiranya pembantu rumah ingin menghabiskan hari cuti mereka di luar rumah, mereka harus mengelak daripada berhimpun dalam kumpulan besar atau mengurangkan masa di tempat seperti Lucky Plaza, City Plaza dan Peninsula Plaza.

Mereka juga harus menjaga kebersihan peribadi, mengurangkan hubungan fizikal dengan individu lain serta mengelak daripada berkongsi makanan dan minuman.

Majikan harus mengingatkan pembantu rumah mereka tentang langkah berkenaan.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian