Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

Pembeli rumah manfaatkan kunjungan maya bagi pembelian flat

May 15, 2020 | 08:27 AM

PADA Ogos ini, Encik Fawzi Jaafar akan memasuki flat tiga biliknya di Ang Mo Kio, yang dibeli di pasaran jualan semula bulan lalu, untuk pertama kalinya.

Pemandu bas berusia 40 tahun dan isterinya memutuskan untuk membeli unit jualan semula HDB berharga $230,000 itu setelah menonton rakaman video flat tersebut yang dirakam oleh si penjual.

Seperti Encik Fawzi, beberapa pencari rumah hanya bergantung pada pandangan maya untuk memeriksa rumah yang berpotensi sebelum membelinya akibat langkah pemutus litar yang berlaku sehingga 1 Jun ini yang menghalang pembeli melihat rumah secara langsung.

Sekatan jarak sosial, yang mengekang pandangan rumah secara langsung, menyumbang kepada penurunan jumlah flat penjualan semula HDB dan kediaman persendirian tidak berhalaman yang dijual pada bulan April.

Hanya 423 flat jualan semula HDB bertukar tangan pada bulan lalu, penurunan 78.3 peratus dari angka bulan Mac, menurut anggaran dari portal harta tanah SRX yang dikeluarkan pada 8 Mei. 

Ini lebih rendah daripada 2,160 flat yang dijual pada bulan April 2003 semasa berlakunya wabak Sindrom Sesak Nafas Mendadak (Sars).

Begitu juga, kondominium dan pangsapuri swasta yang dijual pada bulan lalu turun kepada 309 unit daripada 723 unit pada bulan Mac, menurut anggaran dari SRX yang dikeluarkan pada 12 Mei lalu.

Encik Fawzi dan isterinya telah melihat foto dan video lebih daripada 20 harta tanah sejak akhir tahun lalu. 

Ketika mereka memutuskan untuk menyenarai pendek rumah yang berpotensi, koronavirus telah menular dan mereka tidak lagi dapat melihat rumah secara langsung.

Oleh kerana pasangan itu ingin segera keluar dari flat sewa HDB di Marsiling, ejen hartanah mereka, Cik Susan Mariam dari OrangeTee & Tie, mencadangkan senarai pendek pilihan mereka melalui tontonan maya dalam tempoh itu.

Kata Encik Fawzi: "Ini adalah pembelian yang besar, tentu saja, kami menonton video dan melihat foto-foto tersebut berkali-kali selepas itu, merasa teruja dan bimbang."

Flat itu memenuhi dua syarat utamanya - ia sesuai dengan anggarannya dan memerlukan pengubahsuaian minimum, katanya.

"Kami menyukai apa yang kami lihat dalam video dan mempunyai perasaan yang baik tentang unit ini, jadi kami memutuskan untuk melakukannya," katanya. - The Straits Times

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian