Pemerintah akan bantu biaya sehingga 75% gaji pekerja sektor paling terjejas, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

BELANJAWAN BERDAYA TAHAN

Pemerintah akan bantu biaya sehingga 75% gaji pekerja sektor paling terjejas

DPM Heng: Skim Bantuan Pekerjaan akan dipertingkat, majikan terima geran tunai lebih tinggi
Mar 27, 2020 | 05:30 AM

PEMERINTAH akan membantu membiayai sehingga 75 peratus gaji pekerja setempat, termasuk mereka dalam sektor yang paling terjejas dengan wabak Covid-19 seperti penerbangan, di bawah Skim Bantuan Pekerjaan (JSS) yang dipertingkat.

Dalam ucapan Belanjawan Berdaya Tahan di Parlimen semalam, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat, berkata pemerintah akan mempertingkat dan melanjutkan skim itu, yang dilancarkan semasa Belanjawan bulan lalu, untuk menyediakan sokongan gaji yang lebih berkesan dan berkekalan.

Di bawah skim dipertingkat itu, majikan kini akan menerima geran tunai 25 peratus daripada gaji kasar bulanan setiap pekerja setempat mereka - naik daripada 8 peratus.

Syarikat dalam sektor yang terjejas teruk dengan wabak Covid-19 pula akan menerima sokongan lebih tinggi.

Firma dalam sektor khidmat makanan akan menerima sokongan sebanyak 50 peratus manakala firma dalam sektor penerbangan dan pelancongan pula - yang paling terjejas dengan wabak Covid-19 - akan menerima sokongan 75 peratus.

Had gaji bulanan yang layak juga akan dinaikkan daripada $3,600 kepada $4,600.

Skim itu juga akan dilanjutkan daripada tiga bulan kepada sembilan bulan sehingga hujung tahun ini dan "oleh itu, majikan akan menerima keseluruhan tiga kali bayaran dalam Mei, Julai dan Oktober tahun ini", kata Encik Heng.

Dengan peningkatan tersebut, sebanyak $15.1 bilion akan diperuntukkan untuk menyokong lebih 1.9 juta pekerja setempat di bawah skim itu, yang bertujuan membantu syarikat mengekalkan pekerja mereka semasa tempoh ketidakpastian ini.

Encik Heng berkata ini adalah lebih seganda daripada tahap sokongan yang disediakan semasa krisis kewangan global pada 2008.

Beliau menggesa majikan supaya memainkan peranan mereka mengekalkan pekerja mereka dengan sokongan yang diberikan pemerintah itu.

"Keutamaan segera kami adalah untuk menyelamatkan pekerjaan, menyokong pekerja kita, dan melindungi mata pencarian. Lebih sepertiga Belanjawan Berdaya Tahan dikhususkan bagi ini.

"Namun begitu, kita tidak dapat mengelakkan kemelesetan ekonomi kerana situasi kesihatan dan ekonomi luaran akan berubah di luar kawalan kita.

"Bagaimanapun, ia akan membantu kita mengurangkan kesan daripada kemelesetan, dan lebih penting lagi, membantu menyelamatkan pekerjaan, dan melindungi mata pencarian," kata Encik Heng.

Bantuan juga akan disediakan buat pekerja bergaji rendah, termasuk individu yang bekerja sendiri, di bawah skim Tambahan Pendapatan Daya Kerja (WIS).

Pemerintah akan mempertingkatkan Bayaran Khas Daya Kerja dan menambahkan bayaran yang diterima kumpulan pekerja itu kepada $3,000 setiap seorang secara tunai.

Dalam pada itu, pemerintah juga akan menyediakan pakej sokongan tambahan $55 juta bagi sektor seni dan budaya.

Encik Heng berkata ini akan membantu menyelamatkan pekerjaan dan menyokong peningkatan kemahiran serta usaha pendigitalan sektor tersebut.

Mengulas lanjut, beliau berkata sokongan tambahan akan disediakan kepada syarikat utama dan kumpulan seni utama "yang penting bagi dunia seni bertenaga kita".

Ini akan membantu melindungi pekerjaan dan mengekalkan keupayaan dalam ekosistem seni setempat.

Skim Pembangunan Keupayaan bagi Seni di bawah Majlis Seni Kebangsaan (NAC) juga akan dipertingkat untuk memperdalami kemahiran dan menyokong pembangunan profesional pertubuhan dan pengamal seni.

Ini akan mempersiapkan sektor seni dan budaya bagi pemulihan selepas situasi Covid-19 berakhir.

Usaha pendigitalan juga akan dipertingkat menerusi pembangunan keupayaan digital sektor itu.

Lebih banyak platform seni digital juga akan dibangunkan untuk mendekati penonton baru.

Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia (MCCY), NAC dan Lembaga Warisan Negara (NHB) akan menyokong usaha untuk menggalak pendigitalan kandungan seni dan budaya itu menerusi satu dana baru.

Dana itu akan menyokong institusi, pertubuhan dan pengamal seni dan budaya untuk mempersembahkan karya mereka dalam bentuk digital, menawarkan pengalaman baru kepada penonton dan mencipta peluang ekonomi baru.

Encik Heng berkata MCCY akan memberikan butiran lanjut.


"Keutamaan segera kami adalah untuk menyelamatkan pekerjaan, menyokong pekerja kita, dan melindungi mata pencarian. Lebih sepertiga Belanjawan Berdaya Tahan dikhususkan bagi ini. Namun begitu, kita tidak dapat mengelakkan kemelesetan ekonomi kerana situasi kesihatan dan ekonomi luaran akan berubah di luar kawalan kita. Bagaimanapun, ia akan membantu kita mengurangkan kesan daripada kemelesetan, dan lebih penting lagi, membantu menyelamatkan pekerjaan, dan melindungi mata pencarian... Pemandu teksi dan pemandu kereta sewa privet yang layak akan terus menerima bayaran Dana Bantuan Khas $300 bagi setiap kenderaan setiap bulan sehingga hujung September.
Kami juga akan melanjutkan sokongan kepada pengendali teksi dan kereta sewa privet."

- Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map