Pemerintah dunia manfaat teknologi harungi Covid-19: Vivian, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Pemerintah dunia manfaat teknologi harungi Covid-19: Vivian

Apr 07, 2021 | 05:30 AM

DI sebalik tragedi Covid-19, terdapat kesan positif dari segi usaha pemerintah serata dunia memanfaatkan dan mempergiat penggunaan teknologi sedia ada.

Demikian menurut Menteri Bertanggungjawab bagi Inisiatif Negara Bijak, Dr Vivian Balakrishnan, yang semalam mengongsi pengalaman Singapura menggunakan teknologi tertentu dalam usaha menangani pandemik itu.

Ini termasuk dalam menjejak kenalan rapat pesakit koronavirus Covid-19 secara lebih pantas, dan membolehkan kebanyakan transaksi pemerintah dilakukan dalam talian.

"Covid-19 tidak mereka atau mencipta teknologi baru... Yang dilakukan ialah mempergiat inovasi secara hebat serta menggunakan teknologi (sedia ada) itu," kata Dr Balakrishnan, yang juga Menteri Ehwal Luar.

Beliau menarik perhatian bahawa di peringkat global, ahli politik telah melancarkan program bagi dunia lebih hijau, adil dan bijak.

Berita Popular

Dr Balakrishnan berkata demikian dalam satu perbincangan panel di Sidang Puncak Tadbir Urus Teknologi Global yang dianjurkan secara maya oleh Forum Ekonomi Sedunia (WEF) dan dihoskannya bersama Jepun.

Lebih 2,000 pemimpin pemerintah, perniagaan dan masyarakat sivil akan berkumpul hingga esok bagi pertemuan maya tiga hari itu, lapor The Straits Times.

Peserta akan membincangkan isu utama seperti kecerdasan buatan (AI) beretika, blockchain dan privasi data, serta teknologi lain yang mendorong Revolusi Industri Keempat.

Hasil perbincangan itu akan menjadi ciri utama mesyuarat WEF di Singapura pada Ogos.

Semalam, Dr Balakrishnan memberi contoh cara pandemik koronavirus itu mendorong penggunaan teknologi di Singapura.

Sebagai contoh, keperluan menjejak segera kontak rapat pesakit Covid-19 membawa kepada pembangunan teknologi oleh pemerintah menggunakan isyarat Bluetooth bagi sistem penjejakan kontak TraceTogether.

Dengan aplikasi atau token TraceTogether dan sistem daftar masuk SafeEntry dilaksana di sini, pihak berkuasa kini mengambil masa satu setengah hari atau kurang daripada itu untuk mengenal pasti dan mengkuarantin kenalan rapat, berbanding purata empat hari sebelumnya.

Keperluan menyebar maklumat tepat juga mendorong pemerintah menghantar pesanan mengenai perkembangan terkini keadaan Covid-19 di Singapura melalui saluran WhatsApp Gov.sg.

Bilangan pengguna saluran itu juga meningkat daripada 7,000 pada Januari tahun lalu pada permulaan pandemik itu di sini kepada 1.2 juta pengguna sekarang.

Dr Balakrishnan juga berkata 95 peratus daripada semua transaksi pemerintah Singapura dengan orang ramai dan perniagaan dilakukan dalam talian. Sebelum ini, gesaan perlu dibuat untuk mencapai angka seperti itu, katanya.

Sebagai contoh, satu ciri dilancarkan tahun lalu di portal Pelesenan GoBusiness untuk membantu perniagaan mendapatkan maklumat tentang skim bantuan pemerintah sedia ada.

Portal itu juga menyediakan satu cara pantas bagi perniagaan perkhidmatan makanan memohon lesen.

"Covid-19 menguji... kecekapan, kemampuan, teknologi dan modal sosial kita," kata Dr Balakrishnan.


"Covid-19 tidak mereka atau mencipta teknologi baru... Yang dilakukan ialah mempergiat inovasi secara hebat serta menggunakan teknologi (sedia ada) itu... Covid-19 menguji... kecekapan, kemampuan, teknologi dan modal sosial kita."
- Dr Vivian Balakrishnan, Menteri Bertanggungjawab bagi Inisiatif Negara Bijak.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map