Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat0

Pemuda mengaku salah menghina, mencederakan pembantu rumah

Jun 03, 2020 | 08:54 AM

SEORANG pemuda tidak hanya meludah pembantu rumah  keluarganya malah turut melemparkan cangkir logam ke wajah mangsa, menyebabkan beliau cedera, selain memberitahunya beliau "hanya pembantu rumah, miskin dan tidak berhak berada di Singapura".

Ng Jia Sheng, 20 tahun, mengaku bersalah semalam kerana menggunakan kekerasan ke atas Cik Estabillo Soledad Agustin pada 2018, serta menyebabkannya luka parah dengan tindakan yang membahayakan keselamatan peribadinya.

Ng juga mengaku menghina warga Filipina berusia 41 tahun itu hingga menyebabkan beliau bimbang, yang mana ia merupakan kesalahan di bawah Akta Perlindungan dari Gangguan.

Dua tuduhan lain akan dipertimbangkan semasa menjatuhkan hukuman di satu tarikh lain.

Semalam, mahkamah dimaklumkan bahawa Cik Agustin telah kembali ke negara asalnya.

Menurut dokumen mahkamah, Ng dan Cik Agustin terlibat dalam perselisihan di rumah keluarga Ng di Greenwood Avenue di Bukit Timah pada 7 Jun 2018. 

Cik Augustine diambil bekerja oleh ibu Ng, sebagai pembantu rumah, pada waktu itu.

Ketika Cik Agustin menjawab dengan "jengkel" atas permintaan Ng untuk menghidupkan pendingin hawa, Ng  menjadi marah.

Kedua-duanya kemudian bertengkar setelah Cik Agustin menghidupkan penghawa dingin dan melemparkan alat kawalan ke atas meja.

Dokumen pengadilan menyatakan bahawa pertengkaran tersebut meningkat hingga ke titik di mana kedua belah pihak saling berteriak.

Pemuda itu kemudian meludah ke wajah Cik Agustin. Dia membalas dengan meludah Ng.

"Selama pertengkaran, tertuduh memberitahu mangsa bahawa dia hanya pembantu rumah, miskin dan tidak berhak berada di Singapura," kata Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Zhou Yihong kepada mahkamah semalam.

DPP mengatakan Ng mengikut Cik Agustin ke dapur setelah ayahnya masuk campur dan memisahkan mereka berdua.

Dia kemudian mengambil cawan logam, yang merupakan objek terdekat dalam jangkauannya, dan melemparkannya ke arah Cik Augustin.

Cawan itu mengena pipi kiri Cik Augustin, dekat hidungnya.

Beliau mula menangis dan membalas, melemparkan pelbagai benda seperti botol ubat plastik dan jag plastik ke arah Ng, sebelum dia dikekang oleh saudara Ng. Tidak satu pun barang yang dilemparkannya mengena Ng.

Cik Agustin kemudian pergi ke luar pintu pagar rumah, dan menyuruh pembantu lain memanggil polis.

Dia diperiksa oleh doktor di Hospital Tan Tock Seng pada hari itu, dan didapati mengalami beberapa kecederaan di muka, termasuk retak hidung.

Semalam, mahkamah meminta laporan untuk menilai kesesuaian Ng untuk menjalani probesyen. 

Kesnya ditangguhkan hingga minggu depan.

Ng boleh dipenjara hingga empat tahun, atau denda hingga $10,000, atau kedua-duanya atas tindakan yang menyebabkan luka parah dan membahayakan keselamatan diri orang lain. 

Dia juga boleh dipenjara sehingga tiga bulan, atau didenda sehingga $1,500, atau kedua-duanya, kerana menggunakan kekerasan terhadap seseorang.

Tindakan Ng menghina untuk menimbulkan kebimbangan kepada seseorang, boleh menyebabkan dia dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan dan denda $5,000. - The Straits Times.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian