Pendekatan menyeluruh bantu pekerja asing harungi wabak Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Pendekatan menyeluruh bantu pekerja asing harungi wabak Covid-19

Pasukan bertindak kerah 3,000 kakitangan | Sediakan kemudahan penjagaan dan pemulihan baru di dormitori | MOH lapor 932 kes baru
May 02, 2020 | 05:30 AM

PEMERINTAH semalam memberikan perincian tentang bantuan menyeluruh yang disediakan untuk menjaga kesejateraan pekerja asing yang tinggal di dormitori termasuk mengerahkan hampir 3,000 kakitangan Pasukan Bertindak Silang Agensi (ITF) untuk menangani jangkitan Covid-19 di kalangan mereka.

Menteri Tenaga Manusia, Cik Josephine Teo, berkata di bawah fasa pertama dan kedua bantuan itu, ITF telah melakukan kerjanya secara profesional dengan tumpuan untuk memastikan keperluan golongan itu dipenuhi selain melaksanakan operasi perubatan dengan betul dan berkesan.

Kini bantuan ITF itu memasuki fasa ketiga - membantu dalam pemulihan pekerja asing itu.

"Kita kini perlu bersiap sedia bagi fasa ketiga, iaitu untuk melaksanakan pemulihan dengan betul," kata Cik Teo di sidang media Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF) menerusi video.

Semalam, Kementerian Kesihatan (MOH) melaporkan 932 kes baru jangkitan Covid-19 di Singapura, menjadikan keseluruhan kes di sini sebanyak 17,101.

Jumlah itu termasuk lima warga dan Penduduk Tetap (PR), sementara kebanyakannya pekerja asing tinggal di asrama.

Menjelaskan pendekatan menyeluruh dalam membantu pekerja asing terjejas itu, Kementerian Tenaga Manusia (MOM) berkata kemudahan baru untuk menempatkan mereka yang positif Covid-19 atau sudah pulih akan dibina dalam dormitori yang terjejas teruk oleh wabak koronavirus itu.

Kemudahan Penjagaan Masyarakat (CCF) dalam dormitori itu akan menempatkan pesakit Covid-19 yang sihat secara klinikal atau mengalami simptom ringan, sementara Kemudahan Pemulihan Masyarakat (CRF) akan dibina dalam dormitori untuk menjaga pesakit yang tidak lagi berjangkit dan dipindah keluar daripada CCF, kata MOM.

Blok yang diperuntukkan di dormitori untuk pekerja yang pulih akan dinyahjangkit sebelum pekerja pindah masuk dan mereka yang tinggal di situ perlu mengamalkan langkah jarak selamat ketat dan tidak dibenarkan berinteraksi dengan penduduk di blok lain.

Bagi dormitori yang kurang terjejas, terdapat pelbagai pendekatan lain dijalankan termasuk ujian kesan virus dirancakkan untuk mengekang jangkitan dan strategi pengasingan.

Akur bahawa usaha menempatkan pekerja yang pulih di tempat tinggal yang sesuai dan mengurangkan risiko jangkitan berulang merupakan cabaran besar, Cik Teo berkata ia penting bagi fasa pemulihan seterusnya.

"Skala dan kelajuan respons yang diperlukan tidak pernah dilakukan dahulu. Ini genting demi memastikan ia dilakukan dengan baik supaya kerja dan perniagaan boleh sambung semula dengan selamat apabila keadaan mengizinkan," katanya.

Komander ITF, Brigadier-Jeneral (BG) Seet Uei Lim, pula berkata lebih 25,000 pekerja asing telah diuji sejauh ini, dengan lebih 18,000 katil pengasingan serta penjagaan diperuntukkan sedang 23,000 lagi bakal disediakan.

Teknologi juga akan digunakan bagi membantu pekerja asing memantau kesihatan mereka, antaranya mendapatkan nasihat doktor menerusi panggilan video WhatsApp dengan perubatan dihantar ke dormitori jika perlu.

Antara bantuan lain yang diberikan kepada pekerja asing termasuk mengizinkan akses WIFI merentasi dormitori, manakala lebih 200,000 kad SIM data telah diagihkan kepada pekerja, ujar MOM.

Dalam sidang video yang sama itu, pengerusi bersama Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF), Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong, berkata apabila Singapura mula melonggarkan sekatan dan orang ramai dapat pulang ke tempat kerja, garis panduan dan piawaian baru memastikan mereka kekal selamat daripada penularan Covid-19 akan diperkenalkan.

Menurutnya, adalah "terlalu awal" untuk membuat andaian bahawa sejurus Singapura melepasi tempoh ini contohnya menjelang Jun atau Julai, kehidupan boleh diteruskan dan negara bebas daripada virus tersebut.

"Kita perlu terus berjaga-jaga...ia memerlukan hanya satu kes, satu kes tersembunyi, satu kes kriptik untuk menyebabkan kelompok baru terhasil. Ini boleh terjadi di Singapura, ia boleh terjadi di mana-mana negara. Jadi jangan terlalu cepat mengisytiharkan jangkitan sudah berakhir di Singapura atau di mana-mana sahaja di dunia," tekannya.

LAPORAN LANJUT: Notis duduk rumah bagi pekerja asing, tanggungan dilanjut hingga 18 Mei

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map