Subuh
5:56
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat3

Pengunjung Indonesia, M'sia dan Thai boleh transit di S'pura

Aug 19, 2020 | 05:30 AM

PENGUNJUNG dari Indonesia, Malaysia dan Thailand kini boleh transit melalui Singapura menyusuli kelulusan terkini yang diperolehi bagi Kumpulan Singapore Airlines (SIA).

Penumpang transit dari dua negara Asia Tenggara lain, iaitu Vietnam dan Kemboja, dibenarkan transit melalui Singapura jika mereka menaiki penerbangan di bawah Kumpulan SIA sejak 11 Ogos.

Penumpang dari kesemua lima negara itu merupakan antara kumpulan pertama penumpang dari rantau ini yang mendapat kelulusan daripada Penguasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) untuk transit di sini selepas langkah sekatan sempadan dilonggarkan sedikit pada 2 Jun.

Menurut SIA semalam, Kumpulan SIA yang termasuk syarikat penerbangan SilkAir dan Scoot telah mendapat kelulusan untuk membawa penumpang transit melalui Singapura dari tiga wilayah Indonesia.

Penumpang SIA boleh transit melalui Singapura dari Jakarta sementara penumpang SilkAir dari Medan dan penumpang Scoot dari Surabaya.

Penumpang Scoot dari Ipoh, Kuching, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang di Malaysia boleh transit melalui Singapura manakala penumpang SIA dan SilkAir dari Kuala Lumpur juga boleh transit menerusi negara ini.

Bagi Thailand, penumpang boleh transit di Singapura dengan menaiki penerbangan SIA dari Bangkok.

Sementara itu, penumpang transit dari Vietnam dan Kemboja dijangka tiba tidak lama lagi.

Destinasi Asia Tenggara ini merupakan pasaran transit utama bagi Kumpulan SIA sebelum pandemik Covid-19 yang menjejas teruk perjalanan udara.

Sebelum ini, Kumpulan SIA telah mendapat kelulusan untuk membawa penumpang dari beberapa negara lain termasuk Australia, China, Italy dan Switzerland untuk transit di Singapura.

Sementara langkah membuka semula sempadan kepada penumpang transit ini dijangka boleh membantu Kumpulan SIA, pakar berkata kesannya terhad memandangkan permintaan bagi perjalanan udara kekal rendah sekarang, dengan beberapa negara masih menghadapi kesukaran mengawal pandemik itu di negara masing-masing.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map