Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

LANGKAH PEMUTUS LITAR DIPERKETAT

Peniaga, pengunjung sambut baik langkah tambahan di pasar

Apr 23, 2020 | 05:30 AM

PASAR Geylang Serai tampak tidak sesibuk berbanding hari biasa sedang langkah tambahan untuk membataskan bilangan pengunjung diperkenalkan semalam.

Langkah itu, yang diumumkan Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) kelmarin, dikuatkuasakan di empat pasar popular termasuk Pasar Geylang Serai, di mana pengunjung perlu bukti pengenalan diri sebelum memasuki pasar.

Pemegang kad pengenalan dengan nombor terakhir genap (0, 2, 4, 6, 8) hanya boleh ke pasar itu pada tarikh genap.

Mereka yang memegang kad pengenalan dengan nombor terakhir ganjil (1, 3, 5, 7, 9) hanya boleh ke pasar itu pada tarikh ganjil.

Kunjungan Berita Harian (BH) ke Pasar Geylang Serai sekitar 9 pagi semalam menunjukkan keadaan tidak sesesak seperti selalu.

Kali ini, kurang 20 orang beratur di satu barisan.

Tiada keributan dilihat dengan masing-masing pengunjung memberi kerjasama menunjukkan kad pengenalan apabila diminta.

Malah, wartawan bertugas dapat masuk ke dalam pasar dalam masa kurang lima minit sahaja.

Kedatangan orang ramai mula berkurangan lewat pagi dan keadaan keluar-masuk pengunjung berjalan lancar dan pantas.

Rata-rata peniaga dan pengunjung yang ditemui BH mengalu-alu langkah tambahan itu dan memahami bahawa ia demi kemaslahatan semua.

Pekerja gerai Mutton King, Encik Abdul Malik Abdul Rahim, 60 tahun, menyambut baik langkah tersebut.

"Apa sahaja langkah yang dikuatkuasa pemerintah, kita harus patuh. Semua orang perlu main peranan."

Akur perniagaan di pasar kian merosot akibat kekurangan pengunjung, beliau namun berkongsi bahawa pembelian pengunjung kini lebih banyak.

Ini kerana mereka mahu menyimpan stok selama seminggu atau membeli barangan untuk ahli keluarga lain.

"Walau perniagaan kurang sedikit, asalkan saya dapat berniaga, saya OK," tambahnya.

Ini turut diakui pemilik tiga gerai di Pasar Geylang Serai, Encik Anwar Deen, 63 tahun, yang bersyukur pasar itu tidak ditutup pemerintah.

Mentelah lagi, beliau menggambarkan keadaan di Pasar Geylang Serai semalam sebagai "biasa", sedang pengunjung membeli-belah bagi persiapan Ramadan.

Ditanya jika beliau khuatir lanjutan tempoh 'pemutus litar' sehingga 1 Jun akan menjejas perniagaan, Encik Anwar berkata: "Kita beraya sebulan, orang akan tetap ke sini."

Pengunjung Pasar Geylang Serai, Cik Norashidah Shariff, 51 tahun, berkata keadaan tidak sesesak selalu.

"Mula-mula ingat leceh nak kena tunjuk kad pengenalan... tetapi sebenarnya tak juga kerana hanya perlu tunjuk sahaja. Lagipun langkah ini perlu dan cara baik kawal jumlah orang yang masuk ke pasar," ujar suri rumah itu.

Meskipun mengalu-alu langkah ini, Encik Nan Said, 52 tahun, meluahkan keprihatinan sekiranya warga emas tidak diberitahu mengenai perkembangan terbaru ini.

"Mungkin ada yang lebih tua tidak begitu faham langkah baru ini, jadi perlu membantu mereka untuk faham," ujar pemandu itu yang akui bahawa pasar kurang sesak semalam.

Sementara itu, di pasar Tampines North terletak di Blok 476, yang tidak memerlukan kad pengenalan untuk masuk ke pasar, keadaannya lebih sibuk berbanding hari biasa.

Ketika lawatan BH ke pasar tersebut, pengunjung dilihat beratur dalam bentuk bulatan untuk masuk ke pasar tersebut, yang memakan masa menunggu sekitar 15 minit.

Namun, BH difahamkan jumlah orang yang dibenarkan masuk ke pasar tersebut telah dikurangkan pada angka 65, berbanding hari biasa memandangkan beberapa kedai tutup semalam, dan ia adalah untuk memastikan jarak selamat di antara pengunjung bagi kedai yang dibuka di dalam pasar.

Seorang pengunjung pasar itu, Cik Feah Abdul Hadi, 63 tahun, berkongsi bahawa hujung minggu memang lebih ramai orang, tetapi memandangkan ia hari biasa semalam, ia lebih sesak berbanding selalu.

"Sebab tu berpeluh-peluh ni, selalu beratur satu barisan sahaja... sekarang kena berpusing-pusing pula," ujarnya.

Biarpun melahirkan perasaan risau kerana melihat ramai orang beratur mahu ke pasar, Cik Feah tetap 'menyertai' barisan itu kerana sudah biasa ke pasar tersebut yang terletak berdekatan rumahnya.

Encik Muhd Gaous, 73 tahun, yang ke pasar tersebut bersama isterinya, Cik Siti Umarjoned, 73 tahun, turut akui bahawa keadaan pasar tersebut tidak selalu sesak.

Biarpun agak terperanjat, mereka tetap beratur kerana sudah kehabisan barang dapur.

"Dah nak masuk bulan Ramadan, jadi kami pun perlu beli barang dapur supaya tidak perlu kerap ke pasar lagi," ujar Cik Siti.

Encik Muhd Gaous menambah bahawa beliau tidak begitu risau meskipun perlu beratur kerana pengunjung mengamalkan jarak selamat.


SENARAI PASAR DENGAN LANGKAH TAMBAHAN UNTUK MENGEHADKAN BILANGAN PENGUNJUNG

- Pasar Geylang Serai

- Pasar Chong Pang di Blok 104/105 Yishun Ring

- Pasar di Blok 20/21 Marsiling Lane

- Pasar di Blok 505 Jurong West Street 52.

Pemegang kad pengenalan dengan nombor terakhir genap (0, 2, 4, 6, 8) hanya boleh ke pasar itu pada tarikh genap.

Mereka yang memegang kad pengenalan dengan nombor terakhir ganjil (1, 3, 5, 7, 9) hanya boleh ke pasar itu pada tarikh ganjil.

Orang ramai perlu bukti pengenalan diri sebelum memasuki pasar itu.


Masagos: Orang tidak berlegar-legar dalam pasar

"Saya memantau semua pasar popular serata Singapura dan di kebanyakan pasar ini, dua perkara berlaku. Pertama, barisan beratur akan menjadi panjang (build up) tapi ia kemudian berkurangan dengan cepat kerana orang tidak berlegar-legar dalam pasar, ini mungkin kerana pasar di kawasan kejiranan (heartland) tidak sebesar Geylang Serai. Tetapi di pasar Geylang Serai, barisan beratur panjang dan orang ramai perlu beratur sekurang-kurangnya 30 minit untuk masuk ke pasar dan bila mereka masuk... m ereka membeli-belah dan pergi dari kedai ke kedai. Justeru jika anda lihat jumlah keseluruhan orang dalam pasar dan beratur, Pasar Geylang Serai tertinggi. Tetapi pagi ini, apabila kita memulakan kemasukan berdasarkan sistem (kad pengenalan) genap dan ganjil, Pasar Geylang Serai antara yang terbaik prestasinya. Jumlah orang yang beratur banyak berkurangan dan ia jauh beza daripada apa yang berlaku kini di pasar kejiranan."

- Menteri Sekitaran dan Sumber Air, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian