Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Penjaga kongsi ilmu dan kemahiran jaga orang tersayang

Oct 21, 2019 | 06:00 AM

 

 

 

 

Agensi Penjagaan Bersepadu (AIC) merupakan sebuah pusat sehenti yang menyediakan maklumat menyeluruh tentang penjagaan warga emas dan untuk individu yang mengalami masalah kesihatan mental. AIC bekerjasama rapat dengan rakan jagaan masyarakat, membantu menghubungkan mereka yang memerlukan bantuan kepada institusi perubatan dan pusat jagaan, kursus latihan, dan skim bantuan kewangan yang sedia ada. Berikut AIC membawakan kisah dua individu yang memanfaatkan antara program dan khidmat jagaan dengan bantuan mereka.

=============================================================================================

MENJAGA orang tersayang dalam keluarga yang mempunyai masalah kesihatan mental bukan suatu perkara yang mudah.

Namun itulah yang dilakukan Cik Nur Hidayah Abidin sejak usia remaja, yang merupakan penjaga utama kepada abangnya yang mengalami gangguan bipolar.

Dalam usaha untuk memahami bagaimana menjaga abangnya dengan lebih baik dan cara menangani emosi dan tekanan sebagai seorang penjaga, Cik Hidayah telah menyertai Program Latihan Dari Penjaga-Untuk Penjaga (C2C) kendalian Caregivers Alliance Limited (CAL) pada 2015.

Kini, berbekalkan pengalamannya sebagai seorang penjaga dan juga ilmu yang diraih itu, wanita berusia 24 tahun itu giat memberi dorongan dan sokongan kepada penjaga yang lain pula menerusi tugasnya sebagai pakar sokongan penjaga di CAL.

“Saya mahu berbakti kembali kepada masyarakat. Pekerjaan di CAL ini adalah satu rahmat yang terselindung bagi saya,” kata beliau.

Mengimbas kembali, Cik Nur Hidayah menceritakan beliau mula menggalas peranan lebih besar dalam menjaga abangnya itu selepas selesai pengajian politeknik pada 2015.

Abangnya, yang kini berusia 27 tahun, didiagnos mengalami kelewatan pembangunan global (global developmental delay) semasa zaman kanak-kanaknya.

Di usia remaja pula, abang beliau dikesan mengalami gangguan bipolar.

Ibu beliau, seorang penduduk tetap (PR), tidak begitu fasih bertutur dalam bahasa Inggeris, dan sukar berkongsi dengan doktor tentang keprihatinan perubatan dan membincangkan rawatan alternatif bagi anaknya itu.

Keadaan bertambah baik selepas Cik Nur Hidayah mula menemani ibu dan abangnya ke pertemuan dengan doktor di hospital.

Cik Nur Hidayah dapat membantu ibunya menjelaskan kepada doktor tentang keadaan kesihatan mental abangnya itu dengan lebih baik, sekali gus membina hubungan lebih rapat dengan doktor.

Semasa satu pertemuan dengan doktor di Institut Kesihatan Mental (IMH), Cik Nur Hidayah dan ibunya telah dimaklumkan tentang program latihan C2C bagi para penjaga oleh kaunselor.

“Saya hadiri C2C bagi pihak ibu saya dan saya juga akan mengongsi maklumat yang saya pelajari dengan ibu selepas itu.

“Kemahiran yang diraih itu saya amalkannya di rumah bukan hanya untuk abang saya, malah untuk diri saya juga. Kita belajar untuk bersikap empatetik bukan hanya terhadap orang yang tersayang, namun terhadap diri kita sendiri juga sebagai penjaga,” kata mahasiswa jurusan sosiologi dan perhubungan di Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS) itu.

Kursus 12 minggu itu mengongsi maklumat tentang isu kesihatan mental seperti kemurungan dan skizofrenia, cara memperbaiki kemahiran dalam menyelesaikan masalah dan komunikasi, dan cara menangani tekanan dalam perjalanan pemulihan dengan orang tersayang.

Selepas selesai menjalani kursus itu, Cik Nur Hidayah menjadi seorang jurulatih sukarelawan bagi program itu untuk melatih dan menyokong penjaga lain.

Pada tahun lalu, beliau menyertai CAL sebagai pakar sokongan penjaga, dengan tugasnya termasuk mengendalikan pusat sokongan penjaga pertubuhan itu di Hospital Besar Ng Teng Fong dan Hospital Universiti Nasional (NUH).

Selain itu, beliau melaksanakan sesi C2C dan menyediakan Latihan dan Sokongan Individu (ITS) kepada penjaga di daerah yang mudah untuk mereka.

Berkat usaha gigihnya untuk belajar lebih mendalam cara menjaga orang tersayang yang mempunyai masalah kesihatan mental, keadaan abang Cik Nur Hidayah kini lebih baik dan beliau mampu hidup berdikari.

Abangnya suka bekerja dan malah, kini sedang menjalani latihan untuk bertugas sebagai penolong runcit.

“Dorongan utama bagi abang saya ialah pekerjaan dan dia mahu menjadi seorang individu yang holistik. Bukan hanya bekerja, malah dia mahu belajar juga.

“Dia ambil contoh dari saya dan pernah bilang ibu saya yang dia mahu menjadi seperti saya. Contohnya, dia menggunakan Kredit SkillsFuture dan buat kajian tentang kursus yang disokong kredit itu. Kini, dia sedang mengikuti kursus bahasa Jepun.

“Bagi ramai penjaga, harapan mereka adalah bagi orang tersayang untuk mempunyai pekerjaan yang mantap dan agar mereka komited kepada pekerjaan itu untuk masa yang lama,” kata beliau.

Cik Nur Hidayah bagaimanapun menegaskan bahawa sementara memberi dedikasi penuh dalam penjagaan orang tersayang, juga sama penting adalah kesihatan dan kesejahteraan si penjaga.

Menurutnya, penjaga juga perlu menjaga kesejahteraan jasmani, emosi dan mental mereka dan

sokongan ahli keluarga yang lain juga amat diperlukan.

Contohnya, Cik Nur Hidayah dan ibunya akan saling berganti menemani abangnya ke pertemuan doktor atau ke sesi kaunseling.

Beliau menambah bahawa penjaga juga tidak harus rasa takut untuk mendapatkan bantuan jika mereka memerlukan pertolongan.

“Apabila ada ahli keluarga kita yang didiagnos dengan masalah kesihatan mental, sudah tentu kita akan persoalkan kenapa.”

“Selain mendapatkan bantuan untuk orang tersayang, kita juga harus mendapatkan bantuan untuk diri sendiri dahulu kerana bimbingan dari segi pengetahuan dan juga emosi menentukan bagaimana kita bertindak balas dalam situasi krisis, dan cara menanganinya amat penting,” kata beliau.

Sokongan buat penjaga
 

Kesejahteraan penjaga

Penjaga boleh manfaatkan pelbagai sokongan termasuk:

- Pilihan penjagaan untuk masa singkat

- Latihan untuk penjaga lengkapi diri dengan ilmu dan kemahiran menjaga orang tersayang

- Kumpulan sokongan penjaga untuk sokongan emosi 

- Khidmat jagaan masyarakat (seperti jagaan siang hari di pusat jagaan warga emas) dan skim bantuan kewangan

 

  1. Penjagaan untuk masa singkat

 

Perkhidmatan ini disediakan di kedua-dua pusat jagaan dan rumah penjagaan, di mana penjaga boleh buat aturan jagaan untuk orang tersayang. Terdapat lebih 20 pusat di seluruh negara yang menyediakan penjagaan sementara, termasuk pada hujung minggu. Bagi mereka yang memerlukan penjagaan sepenuh masa dari 7 hingga 30 hari, mereka boleh memilih penjagaan sementara di lebih 40 rumah penjagaan.

 

Sejak April lalu, satu program pra-pendaftaran, Go Respite, telah dilancarkan untuk menyokong penjaga supaya dapat melengkapkan kerja-kerja pendaftaran terlebih dahulu. Mereka kemudian dapat memanfaatkan penjagaan sementara ini dalam tempoh satu hingga dua minggu apabila diperlukan.

 

  1. Latihan penjaga

Geran Latihan Penjaga (CTG) menyediakan geran tahunan sebanyak $200 yang boleh digunakan penjaga untuk menyertai kursus latihan. Terdapat lebih 200 kursus yang ditawarkan lebih 60 penyedia latihan.

 

  1.  Kumpulan sokongan penjaga

Penjaga boleh mendapatkan sokongan emosi daripada individu yang mempunyai pengalaman serupa dengan mereka.

 

  1.  Sokongan jagaan masyarakat lain

Pusat jagaan warga emas

- Penjaga boleh membuat aturan bagi orang tersayang dijaga di pusat jagaan warga emas

- Ia  program sepenuh hari bagi warga emas yang lemah atau mereka yang mempunyai demensia

 

Bantuan kewangan

- AIC juga mentadbirkan pelbagai skim bantuan kewangan

 

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut tentang sokongan penjaga yang sedia ada menerusi AIC di wadah berikut:

Laman AIC:  www.aic.sg 

Talian AIC: 1800-650-6060

AIC Link yang terletak di hospital awam dan masyarakat, nod masyarakat dan pejabat AIC di Maxwell.

 

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian