Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat3

Penting buka laluan udara, pulih status hab penerbangan SG: Ye Kung

Garis strategi rancakkan semula sektor udara secara selamat, wujudkan semula pekerjaan
Oct 07, 2020 | 05:30 AM

SINGAPURA akan terus membuka sempadan udara antarabangsanya dengan selamat kerana adalah genting untuk mewujudkan semula pekerjaan, menyambut semula pengunjung dan menghidupkan semula status negara ini sebagai hab penerbangan, kata Menteri Pengangkutan Ong Ye Kung.

Beliau menekankan adalah penting bagi Singapura menerajui langkah ini sebagai sebuah hab penerbangan dan membuka pintu kepada negara lain yang memiliki profail risiko serupa.

Encik Ong berkata demikian semasa menyampaikan Kenyataan Menteri di Parlimen semalam, yang memberikan perkembangan terkini di samping menggariskan strategi pemerintah bagi merancakkan semula sektor penerbangan Singapura, yang dijejas teruk oleh pandemik Covid-19.

Menurut beliau, tukar ganti antara risiko dengan pemulihan untuk membuka sempadan udara antarabangsa, tidak seketara seperti sebelum ini kerana keupayaan Singapura yang meningkat dalam mengawal penularan virus itu, menjejak pelawat dan menjalankan ujian Covid-19.

Sebagai contoh, Encik Ong berkata Singapura kini telah mampu mengadakan 27,000 ujian Covid-19 sehari, berbanding 2,000 ujian sehari pada Mac lalu, dan dijangka mampu melakukan 40,000 ujian sehari pada November nanti.

"Kunci untuk membuka penerbangan ialah untuk memastikan kita kekal selamat sambil menguruskan risikonya.

"Banyak yang telah kita lalui termasuk tempoh pemutus rangkaian jangkitan yang memedihkan, untuk berada dalam keadaan yang stabil hari ini. Kita tidak harus mengorbankannya. Kita telah melihat bagaimana gelombang kedua meletus di negara dan rantau lain dan kita harus belajar dari pengalaman itu."

Lantaran itu, Encik Ong berkata Singapura tidak boleh sekadar menantikan kehadiran vaksin untuk mencergaskan semula Hub Udara Changi dan perlu mengambil langkah proaktif memandangkan ia satu keutamaan nasional.

"Kita tidak boleh mengawal apa yang negara lain buat tentang sempadan mereka. Namun kita boleh mengawal sempadan kita, untuk menyambut semula pengunjung, membawa semula pekerjaan dan menghidupkan semula hab udara kita.

"Dan bagaimana kita lakukan ini dengan selamat boleh menjadi rujukan yang berguna untuk negara lain," ujar Encik Ong yang juga akur bahawa usaha untuk keluar dari ketidaktentuan ini adalah mencabar dan mengambil masa.

Dalam hal ini, Singapura akan mengambil beberapa langkah untuk menggerakkan semula sektor penerbangannya, jelas beliau.

Ini termasuk meneroka Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dengan lebih banyak negara, memudahkan penumpang yang bersinggah atau transit di lapangan terbang Changi dan bersedia menarik balik sekatan sempadan secara sepihak dengan negara yang mempunyai sistem pengawasan kesihatan menyeluruh.

Selain itu, Singapura juga akan merundingkan 'gelembung' perjalanan udara dengan negara yang selamat dan meninjau cara lain untuk menggalak pengunjung ke sini, seperti langkah keselamatan baru yang tidak mengenakan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) sehingga 14 hari, kata Encik Ong.

Antara lain, negara yang dianggap selamat adalah negara yang mempunyai sistem pengawasan kesihatan awam menyeluruh dan kadar jangkitan Covid-19 serupa dengan Singapura. Sehingga 5 Oktober, Singapura mempunyai kadar jangkitan sehari kurang 0.1 bagi setiap 100,000 penduduk, kata Encik Ong.

"Mesej yang kita ingin berikan kepada dunia adalah ini - Singapura sudah mula membuka semula sempadannya.

"Pada masa terdekat, jika anda dapat mengawal virus dan mempunyai kadar jangkitan serendah di Singapura, anda dialu-alukan melawat kami, tetapi sebagai langkah berwaspada, pelawat perlu melalui ujian Covid-19," terang beliau.

Tambah Encik Ong, pelawat dari negara yang mempunyai kadar jangkitan lebih tinggi dari Singapura tetap disambut di sini, tetapi dengan syarat mereka bersetuju menjalani ujian, pengasingan dan jejak kontak.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map