Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat0

Penyedia makanan, minuman wajib pakai pelitup, pelindung diri mulai lusa

Apr 11, 2020 | 01:46 PM

MULAI lusa (13 April), semua orang yang terlibat dalam penjualan serta persiapan makanan dan minuman diwajibkan memakai pelitup dan apa jua kelengkapan pelindung diri.

Langkah ini diambil kerana meningkatnya jangkitan Covid-19 di sini, dan kemungkinan wujudnya jangkitan yang tidak dapat dikesan dalam masyarakat, kata Agensi Makanan Singapura (SFA) dalam kenyataannya hari ini.

Menurut SFA, satu surat makluman telah diedarkan kepada pengendali makanan dan minuman pada 6 April lalu, memaklumkan kepada mereka bahawa kakitangan yang mengendali makanan dan pekerja harus mengenakan pelitup atau pelindung muka semasa bekerja, seperti ketika sedang menghidang makanan, menerima tempahan, dan menerima bayaran. 

"Ini adalah untuk melindungi mereka daripada kemungkinan dijangkiti dari orang lain, dan juga mencegah jangkitan ke orang lain, sekiranya mereka tidak menunjukkan sebarang gejala," kata SFA.

Bagi memastikan kepatuhan, SFA akan mewajibkan semua kakitangan yang terlibat dalam penjualan dan persiapan makanan serta minuman di semua tempat jualan makanan yang dilesenkan SFA, baik gerai-gerai di pusat penjaja, kedai kopi, restoran, pasar raya, penyedia khidmat makanan, dan sebagainya.

Menurut SFA, pengendali yang tidak mematuhi syarat akan didenda sehingga $5,000 dan/atau digantung atau dibatalkan lesen mereka.

Petugas yang terlibat dengan makanan, diingatkan bahawa mereka tidak harus mengendalikan makanan sekiranya kurang sihat. Kedai makan juga dinasihatkan untuk menuruti arahan SFA dan nasihat serta panduan yang dikeluarkan Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA). 

Orang ramai boleh memberi maklum balas ke atas kakitangan yang tidak mematuhi arahan menerusi borang dalam talian SFA. 

 

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian