Subuh
5:41
Syuruk
6:59
Zuhur
1:05
Asar
4:21
Maghrib
7:08
Isyak
8:19
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Perceraian dengan persetujuan bersama tidak akan membawa kepada perceraian yang cepat dan mudah: Sun Xueling

Jan 10, 2022 | 10:41 PMPERUBAHAN kepada Piagam Wanita untuk membenarkan pasangan bercerai tanpa menyebut kesalahan seperti perzinaan tidak akan membawa kepada perceraian yang cepat dan mudah, kata Menteri Negara (Pembangunan Sosial dan Keluarga), Cik Sun Xueling.


Perceraian dengan persetujuan bersama itu bermakna pasangan tidak perlu menyalahkan satu sama lain, menambah ketegangan di rumah.


Bagaimanapun, pendekatan baru itu akan datang dengan perlindungan untuk menghalang individu daripada mencari jalan mudah keluar daripada perkahwinan mereka yang bermasalah, katanya di Parlimen pada Isnin (10 Jan).


Bercakap semasa perbahasan mengenai pindaan kepada Piagam Wanita itu, yang meliputi perceraian bukan Islam, Cik Sun berkata mereka yang ingin bercerai selepas peraturan baru itu berkuat kuasa perlu, sebagai contoh, menunjukkan bahawa mereka telah berusaha untuk menyelesaikan perselisihan.


Selain itu, mahkamah mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan perceraian jika ia merasakan perdamaian itu "munasabah mungkin", tambahnya.


Cik Sun berkata pendekatan penceraian melalui persetujuan bersama itu tidak seperti penceraian "tanpa kesalahan" yang diterima pakai di negara lain, di mana pasangan tidak perlu membuktikan bahawa perkahwinan mereka telah runtuh dan tidak dapat dipulihkan atau sebelah pihak sahaja boleh memfailkan perceraian.


Ini kerana di Singapura, pasangan suami isteri perlu bersetuju bahawa perkahwinan itu telah runtuh dan tidak dapat diperbaiki serta menjelaskan kepada mahkamah sebab-sebab yang membawa kepada kesimpulan itu. Dan dengan berbuat demikian, mereka bertanggungjawab atas masalah rumah tangga mereka, katanya.


"Perjanjian kosong tanpa sebab tidak mencukupi," kata Cik Sun.

Beliau menambah sebab boleh termasuk perbezaan nilai yang telah lama berterusan, dan tujuannya adalah untuk mengelakkan sebab yang menyalahkan hanya satu pihak.


Satu pihak sahaja tidak boleh menceraikan yang pasangannya dengan pilihan persetujuan bersama.


Selain itu, pasangan mesti telah berkahwin selama sekurang-kurangnya tiga tahun sebelum mereka boleh memfailkan perceraian - peraturan ini telah pun dilaksanakan sekarang.


Semua perlindungan lain dalam rangka kerja perceraian semasa, seperti tempoh tiga bulan sebelum perceraian dimuktamadkan, juga masih kekal, kata Cik Sun.


Oleh itu, perceraian melalui persetujuan bersama memberi keseimbangan antara kenyataan bahawa perkahwinan adalah "institusi awam dan perkara yang serius", dan apabila ia benar-benar telah runtuh, undang-undang harus membenarkan perceraian tanpa menimbulkan pertikaian yang tidak perlu, katanya.


Pindaan kepada Piagam Wanita itu diluluskan pada Isnin (10 Jan) selepas perbahasan selama empat jam, di mana 16 Anggota Parlimen berucap.Pilihan perceraian dengan persetujuan bersama itu dijangka berkuat kuasa tahun depan (2023). 
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >