Perjalanan bagi pengunjung sudah divaksin dijangka pertengahan 2021, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Perjalanan bagi pengunjung sudah divaksin dijangka pertengahan 2021

Penting teroka cara buka sempadan, kekal tenaga kerja tunggak sektor penerbangan: Ye Kung
Mar 13, 2021 | 05:30 AM

KORIDOR perjalanan dua hala bagi penumpang yang telah divaksin dari tempat dengan kadar jangkitan Covid-19 yang rendah hingga sederhana mungkin boleh dilaksana dalam separuh kedua tahun ini, kata Menteri Pengangkutan Ong Ye Kung semalam, sedang Singapura terus meneroka cara membuka semula sempadannya dan menghidupkan kembali perjalanan udara.

Encik Ong berkata Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) dan langkah kuarantin lain akan menghentikan perjalanan tetapi Singapura perlu terus mencari jalan untuk meniadakan langkah sedemikian, sesuatu yang dikatakannya juga di Parlimen minggu lalu semasa perbahasan Belanjawan kementeriannya.

"Tiada sesiapa yang akan datang ke Singapura dan menginap selama 14 hari," ujar Encik Ong.

Walaupun vaksinasi sedang mengubah keadaan, ia perlu bergerak seiringan langkah-langkah lain seperti pengujian, sekatan pergerakan dan mengenal pasti negara-negara yang "selamat" dan telah berjaya mengawal virus itu, kata Encik Ong.

Sebagai contoh, Singapura boleh membuka sempadannya kepada pelancong dari tempat-tempat dengan kadar jangkitan Covid- 19 yang sederhana tetapi mempunyai program vaksinasi yang berterusan.

Discover Malay Home Based Businesses

"(Gabungkan itu) dengan pengujian, dan anda mungkin dapat membuka koridor perjalanan yang selamat," tambahnya.

Mengenai gelembung perjalanan udara, Encik Ong berkata pengaturan seperti itu memerlukan timbal balik.

Menambah, beliau berkata Singapura telah membuka sempadannnya secara sepihak kepada pelancong dari negara dan wilayah yang dapat menangani koronavirus seperti Australia, New Zealand dan China, dan ini tidak menyebabkan jangkitan masyarakat di sini.

"Malangnya, kita satu-satunya tempat yang selamat di dunia yang sedang membuka pintu kepada negara lain seperti itu," kata Encik Ong.

"Sekiranya negara lain mula melakukannya, kita akan mempunyai gelembung, anda mempunyai timbal balik, anda boleh mula melakukan perjalanan. Dan saya harap tahun ini kita dapat melakukannya," kata Encik Ong.

Beliau berkata demikian dalam wawancara bersama stesen radio Money FM 89.3 semalam, di mana beliau mengulas lebih lanjut mengenai cabaran yang dihadapi Singapura, terutama dalam sektor penerbangan dan pelancongan.

Gelembung perjalanan udara Singapura dengan Hong Kong - yang sepatutnya bermula November lalu - masih digantung, sedang bandar itu melihat satu lagi lonjakan kes minggu ini.

Encik Ong berkata Singapura masih dalam "keadaan krisis" dengan jumlah penumpang di Lapangan Terbang Changi hanya 2.6 peratus daripada paras yang dicatat sebelum pandemik Covid-19.

Encik Ong berkata beliau mengongsi pandangan pengarah Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (Iata) Alexandre de Juniac, yang berkata perjalanan peribadi dan riadah mungkin dapat disambung mulai separuh kedua tahun ini.

Bagaimanapun, Encik Ong mengingatkan bahawa ini bukan satu anggaran atau ramalan tetapi sekadar "tekaan" dan menekankan bahawa tidak realistik untuk mengharapkan sektor penerbangan di sini pulih dengan cepat dan seperti sedia kala.

Ketika ditanya apakah terdapat tenaga manusia yang mencukupi dalam sektor penerbangan untuk bangkit kembali, menyusuli beberapa pusingan pemberhentian kerja tahun lalu, Encik Ong berkata pemberhentian itu hanya segelintir daripada tenaga kerja keseluruhan dan kebanyakannya menjejas pekerja asing.

Menurut Encik Ong, masa bertahun lamanya diperlukan untuk melatih kakitangan seperti juruterbang, kru udara dan pengawal trafik udara.

"Jadi, anda tidak mahu berada dalam keadaan di mana anda kehilangan bakat, anda kehilangan keupayaan utama anda, dan apabila keadaan pulih, anda tidak berupaya mendapatkan mereka semula," ujar beliau.

"Apa yang telah kami lakukan adalah mengekalkan tenaga kerja sebanyak mungkin, dengan keyakinan bahawa suatu hari nanti keadaan akan pulih," ujar Encik Ong, yang menekankan peri penting mengekalkan tenaga kerja tunggak.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map