Perkukuh perpaduan, tingkat mobiliti sosial, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Perkukuh perpaduan, tingkat mobiliti sosial

SM Tharman: Pemerintah akan bantu rakyat SG yang hilang pekerjaan bangkit semula
Jun 18, 2020 | 05:30 AM

SINGAPURA tidak boleh menghalang kemelesetan ekonomi sejagat daripada berlaku, tetapi negara ini mesti menghalang kehilangan perpaduan sosial, polarisasi dan rasa putus asa seperti yang berlaku di banyak negara lain, kata Menteri Kanan Tharman Shanmugaratnam.

Oleh itu, Singapura akan menggandakan usaha memperkukuh kontrak sosial, sedang pandemik Covid-19 menyebabkan krisis sosial di negara lain akibat kehilangan pendapatan dan pekerjaan.

Bercakap dalam siaran nasional kelima semalam, Encik Tharman yang juga Menteri Penyelarasan bagi Dasar Sosial, berkata sokongan akan dipertingkat bagi mereka yang kurang bernasib baik dari mula kehidupan mereka, bagi mengekalkan mobiliti sosial di negara ini dan mengurangkan ketaksamaan.

"Pertama, kami akan memastikan setiap orang mempunyai peluang sepenuhnya untuk berjaya bagi diri mereka, melalui pendidikan, kemahiran dan pekerjaan baik.

"Kedua, kami akan meningkatkan bantuan bagi mereka yang dari mula kehidupan mereka sudah kurang bernasib baik, supaya kita dapat mengekalkan mobiliti sosial di Singapura, dan mengurangkan ketaksamaan dari masa ke masa," ujar beliau, yang juga Menteri Penyelaras bagi Dasar Sosial.

Ketiga, semua rakyat Singapura harus memainkan peranan memperkukuh budaya perpaduan agar boleh bergantung pada satu sama lain, pada masa baik mahupun buruk.

"Setiap individu perlu berusaha mencapai potensi mereka sepenuhnya. Tetapi kita juga perlu menjalankan tanggungjawab secara kolektif, membantu rakyat bangkit semula setelah dilanda rintangan yang pasti akan berlaku dalam kehidupan dan memastikan tiada rakyat Singapura ketinggalan.

"Kami melakukan ini melalui dasar-dasar pemerintah bagi membantu mereka yang kurang bernasib baik, pada setiap peringkat kehidupan. Dan juga melalui inisiatif yang diterajui rakyat dan kumpulan prihatin yang semakin berkembang di setiap kawasan kejiranan," ujarnya.

Dalam hal ini, semua pelajar sekolah menengah akan mendapat komputer riba atau tablet bagi pembelajaran tahun depan, tujuh tahun lebih awal dari sasaran sebelumnya.

Langkah Menteri Pendidikan Ong Ye Kung mempercepat rancangan itu antara cara pemerintah, sekolah dan masyarakat bekerjasama terus menghidupkan mobiliti sosial.

Encik Tharman berkata keutamaan pertama pemerintah hari ini ialah menyelamatkan pekerjaan, dan membantu rakyat Singapura yang kehilangan pekerjaan bangkit semula dan kembali bekerja.

"Ini bukan sekadar satu isu ekonomi, tetapi satu keutamaan sosial," tekan beliau.

Pemerintah akan melakukan apa saja termampu untuk mengelakkan keadaan rakyat tidak bekerja lama, agar mereka boleh berdikari dan tetap rasa dihormati, katanya.

"Pekerjaan baik juga sesuatu yang penting dalam pendekatan keseluruhan kami membina sebuah masyarakat bersepadu dan mengurangkan ketaksamaan," ujar beliau.

Usaha ini juga meliputi bantuan bagi golongan pertengahan usia dan matang - yang kini menyumbang majoriti tenaga kerja Singapura.

Encik Tharman berkata segala usaha itu bukan sahaja akan mewujudkan pekerjaan baik bagi rakyat Singapura, bahkan membantu dalam mobiliti sosial.

Laporan lanjut: Hulurkan bantuan bagi pekerja, kekalkan mobiliti sosial

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map