Pesan Presiden Halimah dan PM Lee: Kekal sihat dan selamat di era pandemik, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:40
Syuruk
6:59
Zuhur
1:05
Asar
4:21
Maghrib
7:09
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

BERITA

Pesan Presiden Halimah dan PM Lee: Kekal sihat dan selamat di era pandemik

Apr 08, 2021 | 05:30 AM

PEMIMPIN Singapura menekankan kepentingan bagi warga Singapura untuk kekal selamat dan sihat dalam pandemik ini serta bagaimana negara ini sedang menyumbang kepada inisiatif kesihatan global.

Sementara Presiden Halimah Yacob menggalakkan warga Singapura untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara tetap serta mengambil vaksinasi Covid-19, Perdana Menteri Lee Hsien Loong berkongsi bahawa Singapura sedang memainkan peranan dalam membantu masyarakat global menerusi kemudahan Covax.

Menulis di Facebook, Puan Halimah meluahkan kegembiraannya melihat ramai daripada golongan masyarakat Singapura yang menjadi keutamaan, seperti pekerja barisan depan dan warga emas telah mengambil vaksinasi.

Golongan berusia 45 tahun dan ke bawah juga akan dapat mendaftar bagi giliran mereka mulai Jun.

Puan Halimah menggalakkan mereka yang layak dari segi perubatan untuk mendapatkan vaksin.

Discover Malay Home Based Businesses

"Sedang kita sambung semula kegiatan berkaitan kerja secara beransur-ansur, warga Singapura perlu memanfaatkan setiap peluang untuk memastikan diri mereka kekal selamat dan sihat - dari menjalani pemeriksaan kesihatan tetap hingga mengambil vaksinasi Covid," tulisnya.

Menurutnya lagi, banyak negara sedang cuba mengatasi krisis kesihatan global kini.

Justeru, Singapura perlu terus sentiasa berjaga-jaga dalam perjuangan negara melawan penularan Covid-19 dan tidak cuai.

Encik Lee di pos Facebooknya pula berkata semua negara telah terjejas oleh pandemik ini tetapi kesannya paling teruk ke atas ekonomi yang miskin dan kurang maju.

Isnin lalu, Parlimen telah meluluskan geran bernilai $28 juta untuk menyokong usaha Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) bagi membantu negara berpendapatan rendah mudah terjejas menangani kemerosotan ekonominya.

Menurut Encik Lee, Covid-19 bukan sahaja krisis kesihatan awam tetapi juga krisis ekonomi.

"Kami melakukan sumbangan ini kerana melawan pandemik ini memerlukan usaha kolektif semua negara. Tiada negara boleh selamat sepenuhnya, sehingga setiap negara selamat," tulisnya.

Dalam pada itu, Singapura juga sedang memainkan peranan membantu masyarakat global dengan menyokong multilateralisme vaksin dan menyertai Kemudahan Friends of Covax.

Katanya lagi, insiatif Covax betujuan memastikan semua negara, tidak kira tahap pendapatan mereka, dapat mengakses vaksin.


CATATAN DI FACEBOOK

"Sedang kita sambung semula kegiatan berkaitan kerja secara beransur-ansur, warga Singapura perlu memanfaatkan setiap peluang untuk memastikan diri mereka kekal selamat dan sihat - dari menjalani pemeriksaan kesihatan tetap hingga mengambil vaksinasi Covid.''
- Presiden Halimah Yacob

"Kami melakukan sumbangan ini (geran $28j sokong usaha IMF) kerana melawan pandemik ini memerlukan usaha kolektif semua negara. Tiada negara boleh selamat sepenuhnya sehingga setiap negara selamat.''
- PM Lee Hsien Loong

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map