Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08

PM: Anugerah Jauhari cermin tekad masyarakat buru kejayaan

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

PM: Anugerah Jauhari cermin tekad masyarakat buru kejayaan

Nov 01, 2018 | 05:30 AM

SINGAPURA harus memelihara iklim sosial yang mendorong kecemerlangan dan kejayaan, dan tidak menyekatnya, kata Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong semalam.

Berucap di majlis penyampaian Anugerah Jauhari Berita Harian (BH), Encik Lee berkata:

"Anugerah itu mencerminkan etos kita sebagai sebuah masyarakat - untuk mengenal pasti dan membangun bakat, meraikan mereka yang berjaya, dan menggalakkan mereka untuk menyumbang kembali kepada masyarakat.

"Kita harus mengekalkan iklim sosial yang menggalakkan kecemerlangan dan kejayaan, dan tidak menebang pokok popi yang tinggi (menyerang atau menghina orang yang berjaya)," jelasnya.

Sepanjang lebih 60 tahun lalu, BH telah memainkan peranan penting membentuk suasana tersebut, dengan mengongsi kisah kejayaan yang mencetus inspirasi kepada masyarakat untuk mencapai puncak lebih tinggi dan berkhidmat kepada masyarakat, tambah Encik Lee.

"Ini adalah sebahagian daripada peranan BH sebagai sebuah institusi yang mendekati dan memperkukuh masyarakat Melayu/Islam," ujarnya.

Tahun ini, penerima Anugerah Jauhari ialah Ketua Pegawai Eksekutif Bank of Singapore, Encik Bahren Shaari.

Meskipun sibuk dengan tugas, Encik Bahren giat menabur bakti kepada masyarakat dengan menyumbang kepada Angkatan Karyawan Islam (AMP), dan menganggotai lembaga Penguasa Pelabuhan dan Maritim Singapura (MPA) serta Penasihat Keselamatan Dalam Negeri, dan sebagai anggota pengganti Majlis Penasihat Presiden (CPA).

"Bahren ialah contoh terserlah semangat Singapura - mereka yang berjaya berkongsi hasil kejayaan dengan orang lain agar kita semua boleh maju bersama," ujar Encik Lee.

Sementara itu, pemenang Anugerah Jauhari Harapan, Encik Muhamad Ridhwan Ahmad, jaguh tinju negara, ialah contoh seseorang yang mengejar mimpi dan berjaya dengan cemerlang, kata Encik Lee.

Pemenang Anugerah Jauhari merupakan contoh bukan sahaja bagi masyarakat Melayu/Islam, bahkan bagi Singapura secara keseluruhannya.

Tahun ini, Berita Harian menyambut ulang tahun ke-20 Anugerah Jauhari.

Encik Lee, yang telah menyampaikan Anugerah Jauhari pertama pada tahun 1999, berkata masyarakat Melayu/Islam telah mencapai banyak kemajuan sejak itu.

Pemenang Anugerah Jauhari juga mencerminkan kemajuan ini, dengan penerimanya mewakili pelbagai bidang termasuk aktivisme sosial, keusahawanan, seni, perubatan, sukan dan keagamaan.

"Jelas, ini juga mencerminkan sumbangan masyarakat Melayu/Islam kepada Singapura sepanjang 53 tahun lalu," ujar Encik Lee semasa berucap dalam bahasa Melayu.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3