LAWATAN PM MODI KE SINGAPURA

PM India hayati tempat beribadat pelbagai agama

PERDANA Menteri India Narendra Modi meluangkan hari terakhir beliau dalam rangka lawatan tiga hari di Singapura dengan mengunjungi beberapa tempat beribadat sekitar South Bridge Road semalam.

Encik Modi, yang tiba di Singapura Khamis lalu atas undangan Perdana Menteri Lee Hsien Loong, telah dibawa mengunjungi Masjid Jamae Chulia, Kuil Sri Mariamman dan Kuil Buddha Tooth Relic.

Kunjungan beliau ke kawasan tersebut adalah bagi menunjukkan hubungan lama antara India dengan Singapura selain meraikan kepelbagaian kaum dan agama di Singapura.

Semasa lawatan beliau ke Masjid Jamae Chulia, Encik Modi yang diiringi Menteri Kebudayaan, Masyarakat dan Belia, Cik Grace Fu, telah diberikan taklimat tentang sejarah masjid yang antara tertua di sini oleh pengerusi masjid, Encik Shaick Fakrudeen.

Beliau juga telah dihadiahkan dengan sehelai selendang berwarna hijau oleh Encik Shaick Fakrudeen sebagai tanda penghargaan.

Lawatan beliau semalam turut membawanya ke Taman Orkid Negara dan sejenis orkid telah dinamakan sempenannya, iaitu Dendrobium Narendra Modi sebelum berkunjung ke Pusat Warisan India (IHC) di Campbell Lane selepas itu.

Menyusuli pertemuannya dengan Encik Lee dan Presiden Halimah Yacob kelmarin, Encik Modi juga telah bertemu dengan Menteri Kanan Emeritus Goh Chok Tong di Hotel Fullerton pagi semalam.

Kededua pemimpin itu telah mengadakan perbincangan mengenai hubungan dua hala antara Singapura dengan India dan peranan India dalam membantu mewujudkan Asia yang lebih aman, makmur dan terbuka.

Ketika pertemuan itu juga, mereka turut merasmikan sebuah plak di Clifford Pier bagi menandakan tapak di mana abu Mahatma Gandhi telah ditaburkan pada 1948.

Dalam sebuah pos yang dimuat naik di Facebooknya, Encik Goh berkata Encik Modi mempunyai ciri pemimpin yang dapat memainkan peranan utama dalam melakarkan masa hadapan Asia.

"Menyertai Perdana Menteri India, Narendra Modi, melancarkan plak bagi memperingati kawasan di mana abu Mahatma Ghandi ditaburkan sekitar 70 tahun yang lalu.

"Tanggapan Gandhi mengenai perjuangan tanpa menggunakan kekasaran dalam menentukan nasib sendiri serta kepercayaannya terhadap kesamaan semua orang telah memberi ilham kepada seluruh generasi.

"Saya yakin bahawa Asia mampu bebas daripada perangkap pendapatan rendah untuk mencapai status negara maju. Namun negara di Asia harus bertindak bersama.

"Encik Modi mempunyai perwatakan dan personaliti menawan serta kemahiran diplomatik memainkan peranan utama dalam membentuk masa hadapan Asia," kata Encik Goh.

Sebelum mengakhiri lawatannya ke Singapura, Encik Modi juga telah melawat dan menaiki kapal induk tentera laut India, 'Shivalik-class stealth frigate INS Satpura' yang berada di sini sebagai sebahagian daripada persinggahan rutin di Pangkalan Tentera Laut Changi.

Beliau, yang diiringi Menteri Negara Kanan (Pertahanan merangkap Ehwal Luar), Dr Mohamad Maliki Osman, telah bertemu dan berinteraksi bersama para pegawai dan anak kapal yang berada di situ.