PM Lee: Buka semula ekonomi secara berperingkat bila kes Covid-19 merosot, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

PM Lee: Buka semula ekonomi secara berperingkat bila kes Covid-19 merosot

Sanjung usaha SIA harungi cabaran | Tekan peri penting rizab negara sumbang pakej bantuan
May 01, 2020 | 05:30 AM

APABILA jumlah kes baru Covid-19 merosot, Singapura boleh mula melonggarkan langkah pemutus rantaian jangkitan, dan membuka semula ekonomi secara berperingkat, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Namun, beliau menekankan langkah itu bukanlah satu usaha yang jelas dan mudah.

Menyentuh hal demikian semalam dalam ucapan rapat Hari Pekerjanya, Encik Lee berkata sebelum hal ini dapat dilaksana, terdapat keperluan menggandakan ujian Covid-19 serta mempercepat penjejakan kontak.

"Kita harus bergerak dengan berhati-hati, supaya jangkitan tidak kembali menular," tekan Encik Lee.

Ini bermakna, ekonomi harus dibuka secara bertahap, dan bukan serentak.

"Perkhidmatan yang lebih penting akan bergerak lebih awal. Sektor lain perlu tunggu dahulu, terutama sekali yang menarik ramai pengunjung, seperti pusat hiburan atau acara sukan berskala besar," kata beliau.

Contohnya, industri yang penting untuk memastikan ekonomi negara terus maju serta industri yang membolehkan kita tetap terhubung dengan dunia dan rantaian bekalan global akan dibuka dahulu, jelasnya.

Meskipun begitu, Encik Lee mengingatkan peri pentingnya memastikan kesemua industri ini dikekalkan.

Malah, mereka harus bersedia meneruskan perniagaan sebaik sahaja keadaan mengizinkan.

Untuk membolehkan perkara itu, kerjasama rapat antara syarikat, pekerja dan pemerintah adalah genting.

Dalam pada itu, Encik Lee berkata sektor penerbangan dan pelancongan akan mengambil masa lebih lama untuk pulih kerana perjalanan antarabangsa akan tetap terhad selagi mana koronavirus Covid-19 masih berleluasa di pelbagai pelosok dunia.

Ini bukan berita baik bagi Singapura, yang menganggap penerbangan sebagai salah satu sektor strategik negara.

"Pengangkutan udara adalah asas kepada peranan Singapura sebagai hab global dan serantau," ujar Encik Lee.

"Itu sebabnya pemerintah telah memberikan sokongan tambahan kepada (sektor) penerbangan," tambahnya.

Meski terjejas teruk oleh wabak Covid-19, Singapore Airlines (SIA) tetap menyokong pelbagai usaha menentang koronavirus itu.

"Mereka bantu membawa masuk keperluan asas, mereka telah melakukan penerbangan evakuasi untuk membawa pulang warga Singapura.

"Anak kapal mereka berkhidmat sebagai duta penjagaan di hospital, dan duta jarak selamat di kereta api, pasar dan pusat beli belah," puji Encik Lee.

Beliau bangga kakitangan SIA faham syarikat tersebut sedang berdepan dengan krisis terbesar yang pernah dilaluinya sejauh ini.

Beliau juga melahirkan keyakinan bahawa SIA mampu mengatasi cabaran besar ini.

Kata Encik Lee:

"SIA selalu mengibarkan bendera Singapura di seluruh dunia, dan membuat kami bangga.

"Kami akan berusaha semana mungkin untuk membolehkannya melakukan hal tersebut lagi."

Dalam ucapannya juga, Encik Lee berkata pemerintah telah membelanjakan jumlah yang banyak untuk memastikan syarikat dan perniagaan dapat terus beroperasi, dan pekerja tidak kehilangan kerja.

Namun, tidak seperti banyak negara lain, Singapura tidak perlu berhutang untuk mengeluarkan pakej bantuan yang berjumlah $60 bilion.

Pemerintah Singapura telah berbuat demikian melalui tiga Belanjawan - Perpaduan, Daya Tahan dan Kesepakatan - seperti yang diumumkan Menteri Kewangan Heng Swee Keat sebelum ini.

Ini kerana negara ini mempunyai cukup wang dalam rizabnya.

Pemerintah menggunakan rizab untuk membantu syarikat-syarikat mengurangkan kos gaji mereka, menyelamatkan pekerjaan dan menolong mengurangkan kesulitan rakyat, kata beliau.

Namun, keupayaan Singapura memanfaatkan rizab tidak boleh diambil sambil lewa, dan merupakan usaha generasi lalu.

"Kita mesti berterima kasih terhadap nilai, disiplin dan pandangan jauh nenek moyang kita," kata Encik Lee.

Beliau turut mengulas bahawa krisis Covid-19 ini merupakan peringatan bagi warga supaya berhemat dan membina simpanan, agar pada masa genting, Singapura boleh bergantung padanya, sepertimana yang dapat dilakukan pada masa ini.

Krisis Covid-19 jelas menampilkan perubahan besar pada dunia dan cabaran ini harus diharungi bersama, dengan warga Singapura teguh bersatu.

Memberi keyakinan, Encik Lee berkata:

"Kita mesti sentiasa berjuang sebagai satu pasukan Singapura, berganding bahu melindungi golongan yang memerlukan, dan tidak mengabaikan sesiapa pun.

"Inilah sebabnya mengapa ketika virus ini mula merebak di dunia, pemerintah membawa pulang rakyat Singapura yang berada di luar negara, termasuk para pelajar kita di Timur Tengah.

"Kami tidak membiarkan mereka terbengkalai begitu sahaja.

"Inilah sebabnya kami mengambil berat tentang para pekerja asing kita. Inilah juga sebabnya mengapa kami menggunakan rizab kita, untuk mencegah pembuangan pekerjaan serta membantu golongan bergaji rendah."

Walaupun akur Covid-19 bukan musuh yang mudah dikalahkan, Encik Lee percaya warga Singapura mampu menghadapinya.

"Covid-19 merupakan cabaran generasi kita.

"Kini giliran kita pula untuk membuktikan bahawa kita boleh mengatasi cabaran ini, sebagaimana ibu bapa dan nenek moyang kita menghadapi cabaran terdahulu.

"Saya sangat yakin, kita boleh mencapai matlamat ini," ujar beliau.


APA KATA PERDANA MENTERI MENGENAI

LANGKAH BUKA SEMULA EKONOMI

“Kita harus bergerak dengan berhati-hati, supaya jangkitan tidak kembali menular. Ini bermakna, ekonomi harus dibuka secara bertahap, dan bukan serentak. Perkhidmatan yang lebih penting akan bergerak lebih awal. Sektor lain perlu tunggu dahulu, terutama sekali yang menarik ramai pengunjung, seperti pusat hiburan atau acara sukan berskala besar.”

SEKTOR PENERBANGAN

“Pengangkutan udara adalah asas kepada peranan Singapura sebagai hab global dan serantau. Itu sebabnya pemerintah telah memberikan sokongan tambahan kepada (sektor) penerbangan. Meski terjejas teruk oleh wabak Covid-19, Singapore Airlines (SIA) tetap menyokong pelbagai usaha menentang koronavirus itu. Mereka bantu membawa masuk keperluan asas, mereka telah melakukan penerbangan evakuasi untuk membawa pulang warga Singapura. Anak kapal mereka berkhidmat sebagai duta penjagaan di hospital, dan duta jarak selamat di kereta api, pasar dan pusat beli belah.”

RIZAB NEGARA

Rizab kita satu berkat, kita mesti berterima kasih terhadap nilai, disiplin dan pandangan jauh nenek moyang kita. Krisis ini merupakan peringatan supaya kita berhemah dan membina simpanan kita dalam masa aman agar pada masa genting, kita boleh bergantung padanya.”

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map