Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

PM Lee: Pemerintah prihatin mengenai kes Covid-19 yang belum dikesan dan sedang menular dalam masyarakat, gesa awam main peranan dalam tempoh beberapa hari akan datang

Apr 18, 2020 | 03:26 PM

Pemerintah masih bimbang ada kes jangkitan Covid-19 yang belum dikesan dan masih menular dalam kalangan penduduk di Singapura, meskipun ada tanda awal bahawa langkah pemutus litar telah mengurangkan jumlah kes di Singapura, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Ini tidak mengambil kira jumlah kes yang meningkat dalam kalangan pekerja asing di dormitori, yang menurut Encik Lee, memerlukan lebih banyak masa untuk diputus rantaian jangkitannya.

“Tempoh lagi beberapa hari ini adalah genting,” kata Encik Lee, menulis di Facebook.

“Kita semua perlu memain peranan, demi menewaskan Covid-19.” kata Encik Lee.

Dalam kenyataannya pada Sabtu (18 April) Kementerian Kesihatan (MOH) berkata ada 942 kes baru di Singapura sehingga 12 tengah hari, dengan kebanyakannya melibatkan pekerja asing di dormitori.

Jumlah kes dalam masyarakat lebih besar pula berkurangan. 

Encik Lee menerbitkan pos Facebook it pada hari ke-12 tempoh pemutus litar 28 hari di Singapura. 

Kebanyakan tempat kerja telah ditutup, dengan pelajar di setiap peringkat mengikuti pengajian secara pembelajaran di rumah (HBL). 

Mengulas mengenai jumlah pekerja asing yang tinggal di dormitori yang dijangkiti Covid-19 yang terus meningkat, Encik Lee berkata mereka yang dijangkitai sedang menerima rawatan perubatan dan kebanyakan kes adalah ringan, kerana pekerja-pekerja itu berusia muda. 

“Pasukan jagaan kesihatan kami terus memantau keadaan mereka,” kata Encik Lee.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian