Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

PM Lee: S'pura turut serta usaha global tangani Covid-19

Negara sumbang AS$13 juta termasuk menerusi WHO, CEPI dalam usaha-usaha antarabangsa
Jun 05, 2020 | 12:30 PM

SINGAPURA telah menyumbang AS$13 juta ($18.16 juta)  terhadap usaha-usaha antarabangsa dalam memerangi Covid-19, kata Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, di Sidang Puncak Vaksin Sedunia.

Menyatakan demikian menerusi video, Encik Lee berkata, bantuan ini dihulurkan menerusi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Gabungan Inovasi Kesedaran Jangkitan (CEPI), dan sumbangan peralatan dan bekalan peralatan perubatan penting.

"Pandemik Covid-19 menuntut respons yang bersatu dan bersepadu oleh semua negara. Salah satu bidang kerjasama utama adalah dalam membangun dan menghasilkan vaksin terhadap Covid-19.

"Singapura mengalu-alukan seruan tindakan global ini. Kami menjalankan tugas kami.

"Kami telah menyumbang sekitar AS$13 juta untuk usaha antarabangsa untuk memerangi Covid-19, melalui WHO, Gabungan Inovasi Kesedaran Jangkitan atau CEPI, dan sumbangan peralatan dan bekalan perubatan penting," katanya. 

Menurut Encik Lee lagi, Singapura membuat pelaburan besar dalam penyelidikan dan pengembangan diagnostik, vaksin dan terapi. 

Penyelidik di negara ini telah mengembangkan pelbagai serologi dan ujian diagnostik berasaskan asid nukleik, yang telah disebarkan ke lebih dari 20 negara.

Mereka juga mengembangkan antibodi monoklonal terapeutik, dan juga vaksin, dan telah memulakan ujian klinikal pelbagai terapi.

"Secara selari, kami sedang membangunkan keupayaan penghasilan vaksin. Kami berhasrat untuk menawarkan kontrak khidmat penghasilan dalam pengisian dan penyelesaian kepada pemaju vaksin. 

"Ini harus membantu mereka meningkatkan pengeluaran dengan lebih cepat, dan memastikan mereka mempunyai piawaian keselamatan yang tinggi dan bermutu dalam proses pembuatan," kata Encik Lee lagi.

Tambahan, usaha penemuan, menghasilkan dan menyebarkan vaksin yang selamat dan berkesan sangat penting untuk menjadikan kehidupan kembali normal meskipun adanya Covid-19. 

"Saya harap sidang puncak ini dapat membantu kita memberi tumpuan dan sumber daya kita, dan menjalin perkongsian untuk mempromosikan vaksin multilateralisme”, katanya dan mengharapkan sidang puncak itu berjaya.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian