Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

PM Lee: Usaha tangani Covid-19 satu maraton, bukan larian pecut

Jun 02, 2020 | 05:30 AM

USAHA melawan Covid-19 ialah "satu maraton, bukan larian pecut", kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong yang menggesa warga Singapura untuk kekal waspada meskipun beberapa langkah pemutus litar dilonggarkan hari ini.

Sedang ramai warga akan berasa lega dengan kelonggaran itu, langkah itu juga pastinya membawa pelbagai risiko, kata Encik Lee dalam satu perkongsian di Facebook.

Beliau menggesa orang ramai agar terus mengamalkan jarak selamat, tabiat kebersihan, memakai pelitup apabila di luar rumah dan mengelakkan tempat yang sesak.

Mulai hari ini, beberapa perusahaan akan dibuka semula dengan langkah pengurusan selamat.

Penjagaan kanak-kanak dan sekolah-sekolah turut mula dibuka secara bertahap.

Sekatan bagi keluarga di mana anak boleh menziarahi ibu bapa atau datuk nenek mereka juga dilonggarkan.

"Saya tahu ramai di antara anda tidak sabar untuk kembali bertemu rakan-rakan di sekolah atau menziarahi ibu bapa dan nenek dan datuk anda. Tetapi, kita mesti kekal berhati-hati dan waspada," kata Encik Lee.

"Sekiranya kita melakukan demikian, maka kehidupan dapat berjalan lebih kurang normal setelah tempoh pemutus litar.

"Kita tidak mahu kes Covid-19 melonjak lagi, dan terpaksa sekali lagi memperketatkan langkah-langkah," ujarnya.

Sungguhpun jumlah kes jangkitan harian dalam masyarakat telah merosot, dengan jumlah pesakit yang dibenarkan pulang melebihi mereka yang sedang dirawat, Encik Lee berkata Singapura masih jauh daripada mengatasi wabak Covid-19.

"Walaupun vaksin telah dijumpai, semuanya tidak akan kembali seperti sebelum ini.

"Covid-19 telah menunjukkan betapa mudah kehidupan kita boleh terjejas. Namun, ia juga memberi kita peluang untuk membuktikan keteguhan kita dan bangkit lebih kuat," kata Encik Lee.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada warga Singapura kerana memainkan peranan mereka untuk membolehkan negara membuka semula ekonominya dengan selamat di akhir tempoh pemutus litar.

Encik Lee juga meminta orang ramai agar meneruskan usaha mereka, bagi memastikan pengorbanan pekerja jagaan kesihatan dan individu lain di barisan hadapan tidak disia-siakan.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat pula berkata penyebaran virus Covid-19 di Singapura kini lebih terkawal berbanding lapan minggu lalu apabila langkah pemutus litar mula berkuat kuasa.

Namun, situasi ekonomi di Singapura dan di serata dunia, telah menjadi lebih buruk, dengan kemelesetan lebih mendalam yang diramalkan, kata Encik Heng dalam satu catitan Facebook.

Dalam pada itu, ramai warga Singapura telah menyesuaikan diri kepada pemutus litar, dengan kerja di rumah dan sidang video menjadi satu norma.

"Saya gembira melihat warga Singapura bersikap tanggungjawab, berusaha menyesuaikan diri. Mari kita menjadikan ini satu kekuatan kita.

"Keupayaan kita untuk menyesuaikan diri, dan untuk melakukannya dengan pantas, akan penting bukan sahaja dalam fasa seterusnya usaha melawan Covid-19, tetapi juga dalam usaha lain, termasuk dari segi ekonomi," ujarnya.

Sedang warga Singapura menantikan kehidupan selepas pemutus litar, perjuangan melawan Covid-19 ini belum berakhir, kata Encik Heng.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian