Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:26
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

PMD dijual murah semakin hampir dengan tarikh tamat peraturan baru

Jun 24, 2019 | 01:59 PM

KEDAI yang menjual alat mobiliti peribadi (PMD) kini menawarkan potongan harga pada produk mereka kerana ingin menghabiskan stok, seminggu sebelum tarikh tamat untuk memastikan setiap alat mematuhi peraturan dan keperluan keselamatan dari kebakaran yang baru. 

Mulai bulan depan, kedai-kedai perlu menjual dan memaparkan PMD yang mematuhi piawai UL2272. Ini merupakan set peraturan keselamatan yang merangkumi sistem elektrik PMD, termasuk sistem baterinya. 

Encik Chew Boon Hur, pengurus besar peruncit Mobot, berkata PMD syarikatnya- yang biasanya dijual sekitar $500, kini dijual pada harga semurah $300. 

Peruncit lain juga melakukan perkara yang sama- Falcon PEV kini menjual model-model popularnya dengan potongan harga $300 atau lebih, manakala PassionGadgets telah mengadakan lelongan PMD secara langsung di laman Facebooknya. 

“Tapi kami juga memberitahu pelanggan yang dengan harga ini, mereka hanya boleh menggunakan PMD tersebut hanya selama 18 bulan,” kata Encik Chew. 

Berita Popular

Pengguna yang mempunyai PMD yang tidak mematuhi piawai UL2272 boleh terus menggunakannya sehingga akhir tahun depan. Mulai 2021, dilarang menggunakan alat yang tidak mematuhi peraturan di kawasan awam.
 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map