Subuh
5:32
Syuruk
6:55
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:58
Isyak
8:13

Presiden Halimah: Pembaharuan kepimpinan badan Melayu/Islam penting agar kekal kukuh

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

PERUBAHAN PUCUK PIMPINAN MENDAKI

Presiden Halimah: Pembaharuan kepimpinan badan Melayu/Islam penting agar kekal kukuh

Jan 10, 2020 | 05:30 AM

PEMBAHARUAN kepimpinan dalam institusi Melayu/Islam penting demi memastikan institusi itu kekal kukuh dan responsif kepada keperluan masyarakat, kata Presiden Halimah Yacob.

"Pada skala lebih meluas, pemimpin masyarakat kita juga memainkan peranan penting menggalak kedamaian dan perpaduan sosial dalam kalangan masyarakat kita dengan membina keyakinan sosial kita," tulisnya di Facebook semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perubahan pemimpin keagamaan di Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), dan pucuk pimpinan Yayasan Mendaki.

Puan Halimah telah melantik Dr Nazirudin Mohd Nasir sebagai Mufti bermula 1 Mac ini, menggantikan Dr Mohamed Fatris Bakaram. Pelantikan tersebut dibuat dengan rundingan rapat bersama Muis.

"Dr Fatris meminta mengundur diri selepas tamat tempoh pelantikannya sekarang agar dapat memberi pemimpin baru peluang memimpin masyarakat," katanya.

Tambahnya, Dr Nazirudin, yang buat masa ini Timbalan Mufti Singapura, berada dalam keadaan baik dengan mengambil alih peranan Mufti, sedang beliau telah menyokong Dr Fatris dalam memajukan dasar keagamaan selain menyatukan dan mempertingkat masyarakat Muslim.

"Tugasannya dalam pengajian antara agama dan pengalamannya berucap dalam pelbagai acara antara agama juga penting dalam memupuk pemahaman dan perpaduan lebih mendalam dalam masyarakat kita yang pelbagai," katanya lagi.

Puan Halimah turut mengucapkan terima kasih kepada Dr Fatris atas dedikasi dan bimbingannya kepada masyarakat sepanjang sembilan tahun sebagai Mufti.

Beliau memuji usaha Mufti memperkukuh ekosistem sokongan bagi keperluan sosioagama masyarakat dan memperjuang pembangunan cendekiawan serta guru agama.

Di Mendaki pula, Cik Zuraidah Abdullah akan dilantik CEO Yayasan Mendaki pada 1 April, menggantikan Cik Rahayu Buang.

"Saya yakin Dr Nazirudin dan Cik Zuraidah akan masing-masing meneruskan kerja baik mereka di Muis dan Mendaki selain menyuntik inspirasi kepada kita semua untuk membina masyarakat yang lebih bersatu padu di Singapura," katanya.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3