Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

Presiden Halimah prihatin sikap segelintir orang tidak hormati duta jarak selamat

Apr 11, 2020 | 06:57 PM

PRESIDEN Halimah Yacob melahirkan keprihatinan terhadap sikap segelintir orang yang tidak menghormati duta jarak selamat yang bertugas, dengan ada diantara mereka yang "dianiaya dan diancam oleh orang awam".

Menyuarakan phal ini di akaun Facebooknya 5.30 petang tadi, Cik Halimah berkata, tindakan itu dilakukan apabila para duta ini  "mengarahkan seseorang individu untuk pulang ke rumah atau memeriksa mereka kerana tidak mematuhi arahan lain".

Menekankan pentingnya mengamalkan sikap berbudi bahasa dan menghormati para duta ini, Cik Halimah berkata: "Saya benar-benar menghargai pekerja kesihatan kita dan semua pekerja barisan hadapan kita. Mereka mesti disokong dan dihormati kerana berada di depan untuk menjaga yang sakit dan memastikan khidmat asas dapat dikekalkan demi kemudahan kita," katanya.

Beliau akui sememangnya sukar untuk duduk di rumah selama 24 jam sehari, 7 hari seminggu, terutama sekali di Singapura "di mana kita gemar makan di luar, mengunjungi keluarga dan beriadah bersama rakan-rakan".

Namun, beliau berharap semua orang jaga diri semasa masa-masa sukar ini. 

"Langkah "pemutus litar" adalah ketat tetapi bertujuan memastikan kita selamat dari dijangkiti virus Covid-19. Jika kita mematuhi kesemua langkah-langkah ini, kita boleh memutuskan penularan virus dan kadar jangkitan akan turun. Untuk kita meneruskan kehidupan seperti biasa, kita mesti memastikan jumlah kes jangkitan menurun secara tekal, dan ini belum lagi berlaku sekarang. Apa pun, kita mesti lakukan ini demi melindungi orang-orang yang kita sayangi kerana Covid-19 sangat merbahaya, mudah dijangkiti dan membawa maut," katanya.

Kakitangan sektor awam dari pelbagai agensi, bukan dari sektor keselamatan, telah bersatu padu membantu menjadi duta jarak selamat.

"Mereka hanya melakukan sebaik mungkin di bawah mentari demi memastikan rakyat Singapura selamat. Mereka tidak harus dihina dan diancam. Marilah kita memainkan peranan dalam memastikan keselamatan antara kita, dan beringat untuk berbuat baik antara satu sama lain," katanya.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian