Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

DERMA BAYARAN PAKEJ KESEPAKATAN KEPADA PELBAGAI BADAN AMAL

Presiden Halimah tersentuh 'sikap' murah hati warga SG

Apr 17, 2020 | 05:30 AM

WARGA Singapura yang menderma Bayaran Pakej Kesepakatan $600 mereka kepada golongan yang lebih memerlukan memaparkan semangat Singapura yang prihatin terhadap satu sama lain sewaktu tempoh sukar ini, kata Presiden Halimah Yacob semalam.

Dalam pos yang dimuat naik di Facebook, Puan Halimah berkata beliau berasa tersentuh melihat tindakan warga Singapura itu, yang beliau menganggap sebagai "murah hati".

"Saya tersentuh bagaimana sesetengah warga Singapura, dengan murah hati, menderma Bayaran Pakej Kesepakatan $600 mereka kepada pelbagai badan amal untuk membantu kumpulan yang mudah terjejas.

"Tindakan ini membuktikan semangat Singapura kita - bagaimana kita prihatin terhadap satu sama lain, terutamanya sewaktu tempoh sukar. Terima kasih atas sifat pemurah anda," katanya.

Majoriti warga Singapura berusia 21 tahun dan ke atas mula menerima $600 dalam akaun mereka sejak Selasa lalu.

Pembayaran itu bertujuan meringankan beban para penduduk di tengah-tengah ketidaktentuan disebabkan pandemik Covid-19, khususnya dalam tempoh pemutus litar ini.

Puan Halimah juga berharap Bayaran Pakej Kesepakatan dan skim lain di bawah pakej sokongan pemerintah bagi Covid-19 akan dapat meringan beban isi rumah, pekerja dan perniagaan di sini semasa tempoh sangat mencabar itu.

Beliau berkata:

"Ia tidak pasti berapa lama pertarungan Covid-19 ini akan berterusan, tetapi tindakan kita hari ini akan dan boleh membuat perbezaan.

"Mari kita bersama-sama memainkan peranan kita dengan mematuhi langkah pemutus litar. Duduk di rumah, jaga diri dan kekal bersatu!"

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian