Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Setempat

Presiden Halimah turut galak amalkan #SalamMufti

Tekankan peri penting beri sokongan kepada pekerja penjagaan kesihatan semasa lawatan ke rumah kebajikan warga emas

Mar 13, 2020 | 05:30 AM

PRESIDEN Halimah Yacob menyeru masyarakat Melayu/Islam supaya mengamalkan cara bersalaman yang dapat mengehadkan sentuhan fizikal, di tengah-tengah penularan koronavirus Covid-19 sekarang.

Cara salam itu ialah dengan meletak tangan di dada - digelar #SalamMufti - selepas Mufti sebelum ini, Ustaz Dr Mohamad Fatris Bakaram, memberi panduan bersalam secara itu.

Merujuk kepada majlis biasa masyarakat Melayu/Islam, seperti perkahwinan, pada hujung minggu, Puan Halimah berkata: "Majlis ini kadangkala dihadiri hingga 1,000 orang. Ini sesuatu yang baik, tapi pada masa sama, kalau boleh, kita amalkan cara salam Mufti supaya dapat menjaga kesihatan mereka yang datang ke majlis itu.

"Ini satu rayuan saya khusus kepada masyarakat kita yang akan ke majlis perkahwinan yang biasanya ramai orang berkumpul."

Sebelum ini, beberapa pemimpin agama dan pemimpin politik juga menyeru masyarakat mengamalkan salam Mufti. Pejabat Mufti mengeluarkan panduan mengelakkan sentuhan seperti bersalaman dalam keadaan Covid-19 ini. Ia menggalak Muslim meletakkan tangan di dada sebagai tanda hormat satu sama lain.

Puan Halimah berkata demikian semasa melawat pusat jagaan Rumah Ling Kwang Home bagi Warga Emas di Serangoon Garden Way semalam, bagi memberi sokongan kepada pekerja penjagaan kesihatan di sana.

"Mereka pekerja yang berdamping rapat dengan masyarakat, pesakit dan warga emas. Oleh itu, penting kita memberi sokongan kepada mereka," ujarnya, yang telah melawat Klinik Perubatan Keluarga Ang Mo Kio dan Hospital Besar Singapura (SGH) bagi bertemu pegawai di barisan depan.

"Apabila saya bercakap dengan mereka... saya mendapati mereka bersemangat kuat dan ada keyakinan bahawa pekerjaan dan khidmat yang mereka berikan didukung dan disokong Kementerian Kesihatan. Mereka berasa keselamatan mereka dijaga.

"Ini penting kerana kalau kita lihat di negara lain, ramai pekerja kesihatan terjejas dan kita harus berusaha sedaya upaya menjaga kebajikan dan keselamatan mereka kerana penularan Covid-19 tidak akan berakhir begitu cepat," kata Puan Halimah.


"Mereka pekerja yang berdamping rapat dengan masyarakat, pesakit dan warga emas. Oleh itu, penting kita memberi sokongan kepada mereka. Apabila saya bercakap dengan mereka... saya mendapati mereka bersemangat kuat dan ada keyakinan bahawa pekerjaan dan khidmat yang mereka berikan didukung dan disokong Kementerian Kesihatan. Mereka berasa keselamatan mereka dijaga. Ini penting kerana kalau kita lihat di negara lain, ramai pekerja kesihatan terjejas dan kita harus berusaha sedaya upaya menjaga kebajikan dan keselamatan mereka kerana penularan Covid-19 tidak akan berakhir begitu cepat."
- Presiden Halimah Yacob.