Proses vaksinasi SG dipergiat, 40 pusat vaksin tersedia Apr, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Proses vaksinasi SG dipergiat, 40 pusat vaksin tersedia Apr

Sehingga 15 Mac, lebih 792,000 dos vaksin sudah diberikan
Mar 18, 2021 | 05:30 AM

PROSES vaksinasi di Singapura sedang dipergiatkan, dengan vaksin Moderna Covid- 19 mula diberikan kepada penduduk semalam.

Vaksin tersebut yang tiba di negara ini bulan lalu, mula dilaksanakan di empat pusat vaksinasi baru sejak semalam, iaitu Kelab Masyarakat Hong Kah North, Marsiling, Punggol 21 dan Radin Mas.

Tiga lagi pusat vaksinasi akan ditambah - Kelab Masyarakat Nanyang, Sengkang dan Arena @ Our Tampines Hub - dengan operasi dimulakan secara bertahap mulai semalam.

Dengan pertambahan pusat-pusat itu, mereka yang layak boleh mendapat suntikan vaksin di 31 pusat vaksinasi, di samping 20 poliklinik dan 22 Klinik Kesediaan Kesihatan Awam (PHPC).

Ini bermakna menjelang pertengahan bulan depan, akan terdapat sejumlah 40 pusat vaksinasi di serata negara ini.

Discover Malay Home Based Businesses

Semua pusat vaksinasi serta poliklinik dan PHPC akan terus menawarkan vaksin Pfizer-BioNTech.

Bilangan warga Singapura yang sudah menerima surat untuk mendapatkan vaksin dan membuat tempahan bagi vaksinasi juga bertambah.

Antara mereka ialah Cik Nursidah Malik, 40 tahun, seorang pendidik dalam sektor pendidikan keperluan khas.

Beliau, yang perlu mendapatkan suntikan semasa minggu cuti sekolah ini, telah berusaha untuk mendapatkan slot vaksinasi di poliklinik terdekat dengan rumahnya di Punggol.

"Selepas mendapat SMS untuk membuat tempahan pada minggu lalu, saya ingin menempah di Poliklinik Punggol, tetapi ia penuh pada tarikh-tarikh yang saya mahukan, dan hanya ada slot pada akhir Mac.

"Saya juga cuba mendapat slot di sekitar Tampines dan Ang Mo Kio, dan semua tarikhnya tidak menepati jadual saya.

"Namun mujur saya mendapat janji temu di Kelab Masyarakat Nee Soon. Walaupun jauh sikit dari rumah, tetapi ia sesuatu yang harus dilakukan dan diutamakan," kata beliau.

Pemerintah menggalak orang ramai supaya membuat janji temu di pusat-pusat vaksinasi yang memiliki keupayaan lebih tinggi berbanding poliklinik.

Sehingga 15 Mac, lebih 792,000 dos vaksin sudah diberikan.

Lebih 549,000 orang sudah menerima sekurang-kurangnya dos pertama dengan sekitar 243,000 orang telah menerima dos kedua, sekali gus menamatkan rejim vaksinasi sepenuhnya.

Awal daripada ini, doktor dan pakar perubatan telah memberi keyakinan kepada warga bahawa semua vaksin yang diluluskan untuk digunakan di Singapura telah memenuhi piawaian keselamatan, mutu dan keberkesanan yang tinggi.

Lantaran itu, mereka yang diundang untuk vaksinasi tidak perlu bimbang mengenai memilih vaksin yang mana untuk didapatkan.

Vaksin Sinovac dari China kini sudah tiba di Singapura, namun ia masih lagi diteliti dan dinilai keselamatan dan keberkesanannya.

Dalam pada itu, semasa satu temuramah dengan BBC baru-baru ini, Perdana Menteri Lee Hsien Loong telah melahirkan harapan sedang negara-negara menjalankan vaksinasi ke atas penduduknya, negara yang melakukan demikian ke atas sejumlah besar penduduk boleh membuka semula sempadan mereka untuk pergerakan antarabangsa, lewat tahun ini atau awal tahun depan.

Namun Encik Lee menarik perhatian bahawa corak perjalanan akan berlainan daripada sebelumnya dengan orang ramai perlu membuat perancangan terdahulu, bukan sahaja dari segi pembelian tiket bahkan menyiapkan dokumen vaksinasi.

Tambahnya, pandemik pernah berlaku sebelum ini dan reda, justeru Covid-19 juga akan berakhir walaupun mungkin memakan masa tiga atau lima tahun lagi.


Laporan lanjut: 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map