Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Setempat0

Pusat keselamatan siber serantau baru diumum

Sep 18, 2018 | 04:53 PM

DI tengah-tengah ancaman serangan siber yang kian meningkat, negara Asean akan bekerjasama dengan lebih erat bagi mempertingkatkan pertahanan rantau ini terhadap ancaman di dalam talian menerusi sebuah pusat keselamatan siber serantau baru yang diumumkan hari ini (18 September).

Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber Asean-Singapura itu merupakan antara daya usaha keselamatan siber yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri Teo Chee Hean semasa berucap di upacara pembukaan Minggu Siber Antarabangsa Singapura yang ketiga, di Pusat Konvensyen dan Pameran Suntec.

Selain itu, mulai sekarang hingga 18 Disember, syarikat keselamatan siber juga boleh mengemukakan usulan kepada Agensi Keselamatan Siber (CSA) untuk menawarkan huraian kepada lima pertubuhan besar yang telah menyuarakan keperluan mereka kepada CSA, kata Encik Teo.

Beliau turut mengumumkan satu program Bug Bounty pemerintah, yang akan mengundang pakar untuk cuba 'menggodam' sistem dalam talian pemerintah serta mengenal pasti kelemahannya.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map