Pusat memandu tarik balik notis larang masuk pelawat pernah dekat dengan pesakit Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

Pusat memandu tarik balik notis larang masuk pelawat pernah dekat dengan pesakit Covid-19

May 08, 2021 | 05:30 AM

PUSAT Memandu ComfortDelgro (CDC) telah menurunkan notis di laman webnya yang mengatakan pengunjung yang pernah berada dekat dengan pesakit Covid-19 tidak akan dibenar masuk ke pusat itu.

Status pelawat itu boleh dilihat melalui aplikasi (app) TraceTogether.

Ia sebaliknya menerbitkan satu notis baru di laman webnya semalam, yang berkata: "Selaras dengan garis panduan terbaru daripada pihak berkuasa, app TraceTogether atau token Trace Together diperlukan untuk memasuki Pusat Memandu ComfortDelGro bermula 17 Mei 20201. Kemasukan menggunakan kad pengenalan akan dihentikan mulai 1 Jun 2021.

"Kami akan menghubungi pelajar yang telah menyerahkan borang untuk menangguhkan ujian mereka. Kami mohon maaf atas sebarang gangguan."

Kelmarin, syarikat itu menerbitkan notis di laman webnya untuk memberitahu pelajar memandu dan pelawat bahawa app TraceTogether diperlukan untuk memasuki pusat tersebut.

Discover Malay Home Based Businesses

Mereka yang mempunyai rekod TraceTogether yang menunjukkan kemungkinan mereka terdedah kepada kes Covid-19 tidak akan dibenar masuk.

CDC juga berkata token TraceTogether dan kad pengenalan boleh digunakan untuk memasuki pusat itu, meskipun ia tidak menerangkan cara ia memeriksa apakah seseorang terdedah kepada kes Covid-19 jika beliau menggunakan kad pengenalan untuk memasuki pusat itu.

Pada malam yang sama, laman web TraceTogether mengumumkan bahawa pentadbirnya sedar beberapa perniagaan menggunakan maklumat yang terkandung dalam app itu untuk membenarkan atau melarang orang awam memasuki bangunan mereka.

Ia menekankan sesiapa yang dinilai sebagai kontak rapat kes Covid-19 telah pun dihubungi Kementerian Kesihatan (MOH).

"Ciri dalam app ini bertujuan menjadi sumber rujukan dan jagaan peribadi. Kami sedang bekerjasama dengan MOH dan agensi relevan untuk menangani perkara ini dan akan memberi kemas kini apabila ia siap nanti," kata laman web itu.

Pengendali kapal persiaran Dream Cruises Rabu lalu mengumumkan bahawa penumpang World Dream yang didapati mungkin terdedah kepada kes Covid-19 tidak akan dibenarkan berlayar antara semalam hingga 19 Mei.

Mereka yang berada di Hospital Tan Tock Seng (TTSH) dari 18 April juga tidak akan dilarang berbuat demikian.

Satu lagi pengendali kapal persiaran, Royal Caribbean, turut memberikan pesanan serupa kepada pelanggannya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map