Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Setempat

Rang undang-undang bakal dibentang pastikan pilihan raya selamat

Apr 04, 2020 | 05:30 AM

SATU rang undang-undang akan dibentangkan di Parlimen minggu depan untuk memudahkan persediaan sementara yang diperlukan untuk mengadakan satu pilihan raya umum (GE) yang selamat sedang langkah berkaitan Covid-19 dipergiat.

Memberikan respon kepada pertanyaan media mengenai Rang Undang-Undang Pilihan raya Parlimen (Persediaan Khas Covid-19) semalam, Jabatan Pilihan Raya (ELD) berkata keselamatan dan kesihatan pengundi, calon dan pegawai pilihan raya adalah penting.

Justeru, ELD perlu "membuat rancangan kontingensi agar langkah-langkah pencegahan dilaksanakan untuk memastikan pilihan raya yang selamat, jika GE berikutnya dilakukan di tengah-tengah situasi Covid-19."

"Rang undang-undang itu mengandungi peruntukan perundangan yang diperlukan untuk membenarkan ELD melaksanakan persediaan sementara bagi memastikan keselamatan pengundi, calon dan pegawai pilihan raya semasa pilihan raya parlimen diadakan pada atau sebelum 14 April," tambahnya.

Pilihan raya umum yang berikutnya perlu diadakan menjelang 14 April 2021.

Rang undang-undang itu, jika diluluskan Parlimen, akan berkuatkuasa sebelum pilihan raya umum yang berikutnya.

Butiran mengenai langkah pencegahan masih belum diketahui.

Namun, langkah Covid-19 terkini yang mengehad perhimpunan di luar tempat kerja dan sekolah kepada 10 orang atau kurang sehingga 30 April bermakna cara tradisional berkempen seperti perhimpunan tidak lagi boleh dilaksanakan, sekiranya peraturan itu masih berkuatkuasa.

Anggota Parlimen yang dihubungi akhbar The Straits Times berkata mereka akan beralih ke media sosial, aplikasi mesej dan mungkin penstriman video secara langsung untuk mendekati pengundi.


"Rang undang-undang itu mengandungi peruntukan perundangan yang diperlukan untuk membenarkan ELD melaksanakan persediaan sementara bagi memastikan keselamatan pengundi, calon dan pegawai pilihan raya semasa pilihan raya parlimen diadakan pada atau sebelum 14 April."
- Jabatan Pilihan Raya.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian