Rebat GST bagi sekitar 950,000 isi rumah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Rebat GST bagi sekitar 950,000 isi rumah

Oct 02, 2021 | 05:30 AM

SEKITAR 950,000 isi rumah yang menetap di flat-flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) akan menerima rebat cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada Oktober.

Mereka akan menerima rebat itu menerusi inisiatif Baucar GST - U-Save, menurut kenyataan Kementerian Kewangan (MOF) semalam.

Isi rumah ini sudah menerima juga bayaran khas U-Save sebanyak tambahan 50 peratus daripada rebat U-Save yang biasa diterima pada tahun kewangan ini, yang diberikan pada April dan Julai.

Bayaran khas U-Save adalah sebahagian daripada Pakej Sokongan Isi Rumah bernilai $900 juta bagi menyediakan sokongan tambahan kepada keluarga dalam tempoh pandemik yang tidak menentu sekarang.

Ia diumumkan semasa Belanjawan pada Februari lalu.

Halal Home Based Business
OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Sebanyak $460 juta rebat akan diagihkan pada tahun kewangan ini menerusi skim U-Save dan Bayaran Khas U-Save, yang akan membantu keluarga-keluarga dalam perbelanjaan rumah mereka.

Menurut kenyataan Kementerian Kewangan (MOF) semalam, jumlah rebat cukai barangan dan perkhidmatan yang akan diterima oleh isi rumah Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) di bawah Baucar GST (GSTV) - U-Save pada bulan ini, bergantung kepada jenis rumah.

MOF menjelaskan, isi rumah di flat HDB satu bilik dan dua bilik lazimnya akan menerima rebat purata sekitar tiga bulan hingga empat bulan daripada bil api air mereka.

Dengan penerimaan tambahan Bayaran Khas U-Save, rebat yang akan diterima itu adalah kira-kira empat setengah bulan hingga enam bulan daripada bil api air mereka.

Bagi mereka yang menetap di flat HDB tiga bilik dan empat bilik, bantuan tambahan yang bakal diterima adalah bersamaan dengan kira-kira satu setengah bulan hingga tiga bulan daripada bil api air mereka, menurut MOF.

Pusingan rebat seterusnya GSTV - U-Save bagi tahun kewangan ini adalah pada Januari tahun depan.

Bayaran Khas U-Save yang diberikan sebelum ini adalah pada April dan Julai - isi rumah telah menerima rebat tambahan berjumlah 50 peratus daripada rebat GST yang biasa diterima bagi tahun kewangan ini, sebagai sebahagian daripada Pakej Sokongan Isi Rumah, yang diumumkan semasa Belanjawan tahun ini.

MOF menambah, tiada bayaran khas lagi yang akan diberikan bagi tahun kewangan ini.

Rebat GST bermula sebagai satu skim tetap pada 2012 untuk menolong warga Singapura berpendapatan rendah hingga sederhana bagi meredakan perbelanjaan GST mereka.

Ia terdiri daripada tiga komponen iaitu tunai, MediSave dan U-Save.

Semasa tahun kewangan yang lalu, pemerintah mengagihkan sebanyak $630 juta menerusi skim GSTV - U-Save, termasuk pembayaran khas.

Rebat-rebat itu juga mengetengahkan sokongan tambahan kepada isi rumah bagi membantu mereka mengharungi kesan ekonomi ekoran pandemik Covid-19.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map