Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

Remaja tipu $580 jual pelitup pada lima orang

Apr 15, 2020 | 05:30 AM

SEORANG remaja telah menipu lima orang dengan jumlah keseluruhan $580 setelah berjanji menjual pelitup kepada mereka walaupun dia tidak mempunyai sebarang stok dan tidak berniat untuk menghantar apa-apa.

Nur Atiena Mohamed Asidi, 19 tahun, didapati bersalah pada Selasa bagi dua tuduhan menipu yang melibatkan dua mangsa dengan jumlah $350.

Tuduhan menipu yang lain melibatkan tiga orang dan jumlah $230 yang akan dipertimbangkan semasa jalani hukuman.

Remaja Singapura ini adalah orang pertama mengaku bersalah terhadap kesalahan menipu melibatkan pelitup muka semasa wabak koronavirus.

Dalam kes Nur, dia telah mengunakan akuan pasaran dalam talian Carousell untuk membuat iklan yang mengatakan dia menjual pelitup.

Salah satu mangsanya telah menghubungi Nur pada 18 Februari dan memberitahu remaja itu bahawa beliau ingin membeli 45 kotak pelitup.

Nur kemudian menipu wanita itu, dan mengatakan dia ada stok dan boleh menghantar pada 20 Februari.

Setelah itu, Nur menyuruh mangsa itu memindahkan $100 ke akuan banknya sebagai "deposit".

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Michelle Tay berkata kepada Hakim Daerah Eddy Tham: "Tertuduh tahu bahawa dia tidak mempunyai stok pelitup dan dia tidak berniat untuk menghantar pelitup itu kepada (mangsa)."

Mangsa melakukan seperti yang diberitahu dan Nur tidak dapat dihubungi selepas itu. Ternyata akaun bank itu adalah milik seorang penjual Carousell lain yang mana Nur telah bersetuju membeli sepasang kasut Nike.

DPP menambah: "Tertuduh dengan sengaja mencari barangan yang dijual dengan harga $100. Dia membeli kasut Nike daripada penjual $100 dan mengarah (mangsa) memindahkan deposit $100 kepada penjual itu."

Menggunakan taktik yang sama, Nur menipu wanita lain $250 pada Februari. Kedua-dua mangsa telah membuat laporan polis pada bulan itu.

Nur, yang tidak diwakili peguam, memohon kelonggaran. Dia memberitahu Hakim Tham bahawa seorang kawan kini menjaga anak perempuannya dan ayah anaknya tinggal di tempat lain. Ia tidak dinyatakan jika dia berkahwin dengan bapa anak itu.

Hakim Tham meminta laporan untuk menilai kesesuaian Nur untuk probesen dan Nur ditawarkan ikat jamin sebanyak $ 5,000.

Dia akan dijatuhi hukuman 27 Mei.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian