Respons, minat menggalakkan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

DERMA MASJID ONLINE

Respons, minat menggalakkan

Apr 15, 2020 | 05:30 AM

SETIAP minggu solat Jumaat, Masjid Yusof Ishak secara purata akan dapat mengutip derma sehingga $10,000 daripada jemaah yang datang.

Ini belum termasuk jumlah derma yang diterima daripada jemaah yang hadir ke kelas agama, kuliah di masjid ataupun mereka yang datang ke masjid untuk bersolat.

Ketua Kanan Pembelajaran Islam masjid itu, Ustaz Muhammad Aiman Abdul Khalid berkata sebahagian besar kutipan derma itu akan digunakan untuk membayar gaji staf sekitar 25 orang di masjid berkenaan.

Tetapi selain staf, kutipan derma masjid turut digunakan untuk membayar kos penyelenggaraan masjid dan ini termasuk kos membersih dan menyahjangkit yang dilakukan masjid.

Justeru dengan adanya portal OurMasjid.Sg, Ustaz Aiman amat berharap ia akan dapat membantu meringankan tekanan kewangan yang mungkin dihadapi sesetengah masjid.

"Meski masjid tutup, kami masih banyak melakukan kelas-kelas dalam talian secara percuma. Sehingga kini, gaji kami masih dibayar tetapi dengan keadaan wabak koronavirus yang tidak menentu sekarang, kami masih belum pasti sampai bila masjid akan terus ditutup," ujarnya.

Portal dalam talian yang dilancarkan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dengan kerjasama MuslimSG bertujuan menggalak masyarakat menyokong masjid-masjid di negara ini dalam bentuk kewangan sewaktu tempoh sukar pandemik Covid-19.

Ini diperkenal memandangkan masyarakat tidak dapat menderma langsung menerusi kotak derma sejak penutupan masjid pada 13 Mac lalu.

Portal itu menawarkan empat pilihan pembayaran elektronik kepada kesemua 70 masjid di Singapura.

Ia termasuk menerusi kaedah PayNow, kad kredit, derma eNets dan Giro.

Rata-ratanya asatizah dan orang awam yang dihubungi Berita Harian menyambut baik usaha mengadakan portal itu bagi membantu masjid setempat.

Pegawai Dakwah & Pembangunan Belia Eksekutif, Pegawai Pemasaran dan Komunikasi, Masjid Hajjah Rahimabi Kebun Limau, Ustaz Mohd Haffiz Zakaria, berkata beliau terharu adanya usaha sedemikian yang menarik orang ramai untuk memainkan peranan masing-masing demi masjid.

"Saya rasa langkah ini akan terus membuatkan kita terus bersatu dan berganding bahu untuk membantu masjid-masjid yang pastinya sedang mengalami kemelut dek kesan penularan wabak Covid-19. Wadah ini semestinya memudahkan kita untuk terus menderma," ujarnya.

Pendakwah bebas, Ustaz Muhammad Huzaifah Amin, turut mengalu-alukan inisiatif sedemikian.

"Masyarakat harus sedar bahawa menghulurkan sumbangan ke masjid tidak harus hanya dilakukan apabila kita melangkahkan kaki ke masjid sahaja.

"Ia boleh dilakukan pada bila-bila masa bagi memastikan dana masjid tidak berkurangan dan program dakwah dapat terus dilaksanakan," katanya lagi.

Asatizah daripada Rangkaian Belia Asatizah (AYN) Ustaz Ridhwan Mohd Basor berkata ibu bapanya yang berusia sekitar 70-an tahun ghairah apabila membaca tentang adanya portal itu dan mendapatkan bantuannya untuk menderma.

"Mereka memang sering ke masjid dan sering menderma di kotak-kotak derma yang terdapat di masjid. Dengan portal ini, mereka diberi peluang menyalurkan derma kepada masjid pilihan mereka. Sekurang-kurangnya rindu kepada masjid terubat juga," katanya.

Beliau turut menambah, penting untuk anak-anak atau cucu membantu warga emas yang ingin menderma tetapi tidak begitu celik dalam bidang teknologi terutama dalam urus niaga wang.

Ustaz Aiman juga menambah lebih banyak usaha diperlukan untuk meningkatkan kesedaran atau membantu golongan warga tua menderma dalam talian.

"Mereka lebih gemar dan suka akan pengalaman menderma langsung ke tin-tin derma. Jadi adalah perlu untuk tingkatkan kesedaran golongan itu menderma dalam talian atau dapatkan bantuan jika mereka mahu menderma," katanya lagi.

Pendidik Encik Muhammad Heiqal Abdul Rahim, 29 tahun berkata dengan adanya portal sedemikian, ia memberi peluang kepada masyarakat untuk terus berganding bahu membantu masjid agar masjid dapat meneruskan segala khidmat yang mereka tawarkan dalam tempoh 'pemutus litar' ini.

"Proses menderma kini lebih mudah dengan urus niaga secara digital dan dalam talian. Jumlah yang ingin diderma juga fleksibel, malah boleh serendah $1 juga. Tetapi mungkin ia baru hari-hari pertama sejak portal dilancarkan, jadi saya sendiri mengalami sedikit kegenjotan ketika ingin menderma melalui PayNow.

"Jadi saya menderma sebaliknya melalui eNets," katanya.

Dalam pada it, peguam Cik Nadia Yeo, 33 tahun menambah portal ini dilancarkan tepat pada masanya memandangkan bulan Ramadan bakal menjelang. Ia secara tidak langsung memberi peluang kepada jemaah untuk terus menderma secara tetap.

"Mereka yang sering menderma setiap minggu semasa solat Jumaat misalnya, kini dapat melakukannya dan pada masa yang sama memainkan peranan dengan terus duduk di rumah. Melakukan kerja amal nampaknya kini boleh bermula dari rumah melalui kaedah menderma dalam talian," katanya.


“Meski masjid tutup, kami masih banyak melakukan kelas-kelas dalam talian secara percuma. Sehingga kini, gaji kami masih dibayar tetapi dengan keadaan wabak koronavirus yang tidak menentu sekarang, kami masih belum pasti sampai bila masjid akan terus ditutup.”
– Ustaz Muhammad Aiman Abdul Khalid, Ketua Kanan Pembelajaran Islam Masjid Yusof Ishak

“Mereka yang sering menderma setiap minggu semasa solat Jumaat misalnya, kini dapat melakukannya dan pada masa yang sama memainkan peranan dengan terus duduk di rumah. Melakukan kerja amal nampaknya kini boleh bermula dari rumah melalui kaedah menderma dalam talian.”
– Peguam Cik Nadia Yeo.

“Mereka memang sering ke masjid dan sering menderma di kotak-kotak derma yang terdapat di masjid. Dengan portal ini, mereka diberi peluang menyalurkan derma kepada masjid pilihan mereka. Sekurang-kurangnya rindu kepada masjid terubat juga.”
– Ustaz Ridhwan Mohd Basor, asatizah daripada Rangkaian Belia Asatizah (AYN)

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map