Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

Restoran Gemma Steakhouse diarah tutup 20 hari kerana izin tempahan 75 orang

Dec 04, 2020 | 06:59 PM

SEBUAH restoran di Galeri Nasional Singapura diarah untuk tutup selama 20 hari kerana telah mengizinkan satu tempahan acara makan malam yang dihadiri 75 orang, kata Agensi Makanan Singapura (SFA) pada Jumaat (4 Dis).

Dalam kenyataannya, SFA berkata, berdasarkan maklum balas mengenai sebuah acara makan malam bertema sambutan Halloween pada 31 Oktober lalu, ia telah melancarkan siasatan terhadap langkah jarak selamat yang  dilanggar di restoran Gemma Steakhouse, 1 St Andrews Road, #05-03, Galeri Nasional Singapura.

Tambah SFA, ia telah mendapati restoran itu telah bekerjasama dengan ahli sebuah kelab privet untuk menganjurkan acara makan malam tersebut yang dihadiri seramai 75 orang termasuk ahli kelab berkenaan dan tetamu mereka.

Meskipun mereka duduk secara berkumpulan hingga lima orang setiap meja, rakaman CCTV menunjukkan mereka telah berinteraksi beberapa kali dan tidak memakai pelitup sewaktu tidak menjamu makanan atau minuman.

Rakaman itu juga menunjukkan kakitangan restoran tidak mengambil langkah untuk menghalang pergaulan tersebut di tempat makan itu, kata SFA.

Oleh kerana restoran itu telah mengizinkan tempahan berkenaan, yang akhirnya dihadiri sejumlah 75 orang, dan kerana telah gagal mengambil langkah demikian, SFA telah mengeluarkan satu perintah memerlukan pemegang lesen Gemma Steakhouse, II Lido Pte Ltd, untuk menutup restoran tersebut dari 3 Disember hingga 22 Disember.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map