Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

RLAF, agensi PBB kumpul derma bantu Gaza

May 22, 2021 | 05:30 AM

YAYASAN Rahmatan Lil Alamin (RLAF), dengan kerjasama Agensi Bantuan dan Kebajikan bagi Pelarian Palestin di Timur Dekat PBB (UNRWA), kini menganjurkan satu pengumpulan derma bagi membantu rakyat Palestin di Gaza.

Menurut RLAF, mereka akan mengadakan usaha ini dengan tujuan memberi sokongan bantuan dalam bentuk bantuan kesihatan, makanan dan khidmat masyarakat bagi masyarakat yang terjejas dengan perkembangan terkini di Gaza.

"Gaza kini menyaksikan kecederaan tragik, kehilangan nyawa dan kerosakan teruk prasarana.

"Ia memburukkan lagi tekanan psikososial di paras yang tinggi, terutamanya di kalangan kanak-kanak. Sehingga kini, 1.9 juta rakyat Palestin di Gaza - yang mana lebih 70 peratus didaftarkan sebagai pelarian Palestin - memerlukan bantuan kecemasan kemanusiaan segera.

"Sehingga kini, lebih 56,000 warga Palestin hilang tempat tinggal di Gaza," kata RLAF dalam kenyataannya.

Tambahnya, penularan virus Covid-19 telah memburukkan lagi keadaan yang kini rentan dan usaha terus dilakukan bagi mengurangkan kesan ke atas penduduk Gaza.

"Sedang jumlah yang cedera dan kehilangan tempat tinggal terus meningkat, pelarian Palestin kini mendapat perlindungan di sekolah-sekolah UNRWA, masjid dan beberapa tempat lain semasa pandemik global Covid-19 berlaku dengan bekalan air, makanan dan sanitasi yang terbatas serta khidmat kesihatan seperti yang ada di Sekolah Salah Eddin, salah sebuah daripada 56 sekolah kendalian UNRWA di Gaza," kata RLAF.

RLAF melahirkan rasa sedih atas korban akibat krisis kemanusiaan ini dan ke atas keluarga mereka.

Atas sebab itu, RLAF menjalankan usaha mengumpul derma secara dalam talian menerusi pelbagai wadah mulai hari ini sehingga 30 Mei ini dalam usaha menyediakan bantuan untuk rakyat Palestin.

Orang ramai boleh menderma menerusi kaeadah berikut:

  •  PayNow - UEN: 200910530ZCHQ dan catatkan 'Gaza' di bahagian catatan
  •  Giving.SG - www.tinyurl.com/aidforgaza.
  •  Muslim.SG - RLAF - Bantuan Kemanusiaan untuk Gaza
  •  Pemindahan wang antarbank menerusi RLAF (Rahmatan Lil Alamin Foundation) - Pindahkan kepada Akaun Semasa OCBC di nombor akaun: 601313315001
  •  Kemukakan cek yang dialamatkan kepada 'RLAF'. Letak nama penderma, nombor telefon dan nyatakan 'Gaza'. Poskan cek itu ke alamat berikut - RLAF (Masjid Yusof Ishak, No 10, Woodlands Drive 17, Singapore 737740) atau ke MUIS (No. 273 Braddell Road, Singapore 579702)

Semua sumbangan akan disalurkan menerusi UNRWA yang beroperasi secara aktif bagi menyediakan bantuan kemanusiaan untuk mangsa dan keluarga mereka.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3