Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Ruang kecil di beberapa masjid buat jemaah solat semasa masjid tutup

Mar 22, 2020 | 11:24 AM

JEMAAH yang menghadapi cabaran mencari tempat solat semasa waktu bekerja seperti pemandu penghantaran, teksi dan kereta sewa peribadi boleh mendirikan solat di ruang kecil yang akan disediakan di beberapa masjid di sini mulai esok (23 Mac) sehingga 26 Mac.

Masjid itu termasuk (di kawasan timur) Masjid Al-Istighfar, Al-Islah, Alkaff Kampung Melayu, Darul Aman, Darul Ghufran, Kampung Siglap, (kawasan utara) Ahmad Ibrahim, Al-Istiqamah, An-Nahdhah, Assyafaah, Darul Makmur, Petempatan Melayu Sembawang, (kawasan barat) Al-Khair, Al-Mukminin, Ar-Raudhah, Hasanah, Maarof, Pulau Bukom dan Pusara Aman.

Menurut Facebook Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) hari ini, ruang ini disediakan bagi sehingga 20 individu pada satu masa untuk menunaikan solat zuhur dan asar secara sendirian dari 1.15 hingga 6 petang.

Ini sedang masjid di sini terus ditutup sementara membuat persiapan untuk dibuka semula pada 27 Mac dengan langkah yang dipertingkat.

Mereka harus membawa sejadah sendiri dan telekung bagi kaum wanita, selain perlu menjalani pemeriksaan suhu badan, membuat pengisytiharan kesihatan dan berkongsi butiran agar mudah dijejak sekiranya terdapat hubungan rapat dengan pesakit Covid-19.

Berita Popular

Sementara itu, masjid di sini akan terus menyediakan kuliah di dalam talian. Orang ramai boleh melungsuri laman web go.gov.sg/onlinekuliah bagi maklumat tentang kuliah yang disediakan. 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map