Rumah penjagaan warga emas tidak terima pelawat pernah ke TTSH, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

Rumah penjagaan warga emas tidak terima pelawat pernah ke TTSH

Laksana langkah perketat pertahanan terhadap Covid-19 susuli peningkatan kes masyarakat
May 06, 2021 | 05:30 AM

RUMAH penjagaan warga emas telah mengetatkan pertahanan mereka terhadap Covid-19.

Ini berikutan peningkatan bilangan kes masyarakat, termasuk melibatkan seorang penghuni yang disahkan positif selepas dibenarkan keluar dari Hospital Tan Tock Seng (TTSH), tempat satu kelompok jangkitan dikesan.

Menurut satu laporan Jumaat lalu, penghuni tersebut, seorang wanita warga Singapura berusia 77 tahun, dimasukkan ke Wad 9D di TTSH pada 22 April.

Beliau disahkan positif pada 29 April, sehari selepas beliau dibenarkan pulang dan dimasukkan ke rumah penjagaan United Medicare Centre (Toa Payoh).

Ditanya mengenai kes tersebut, Agensi Penjagaan Bersepadu (AIC), yang menyokong rumah penjagaan semasa pandemik itu, memberitahu The Straits Times kelmarin bahawa ia bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (MOH) untuk menasihati rumah penjagaan tentang langkah-langkah untuk melindungi kakitangan dan penghuni mereka.

Discover Malay Home Based Businesses

Ia menambah bahawa rumah penjagaan telah melaksana langkah-langkah pencegahan sejajar dengan nasihat itu.

AIC berkata rumah penjagaan yang buat masa ini tidak mempunyai kes Covid-19 yang disyaki atau disahkan, mempunyai had bilangan pengunjung yang boleh mereka terima setiap hari.

Setiap penghuni boleh mendaftarkan nama empat pelawat tetapi hanya dua boleh mengunjungi mereka pada satu-satu masa. Waktu lawatan dihadkan ke satu jam.

Selain itu, rumah penjagaan dengan lebih 100 katil melaksana zon berasingan sambil memastikan kakitangan dan penduduk dari zon berbeza tidak bercampur.

Langkah pengurusan selamat lain, seperti penggunaan peralatan pelindung peribadi (PPE), jarak selamat dan TraceTogether-SafeEntry juga dilaksana.

AIC berkata ia juga bekerjasama dengan rumah penjagaan untuk menguruskan sebarang kes Covid-19 yang disyaki atau disahkan, dan akan membantu membentuk pasukan terdiri daripada pakar kesihatan awam daripada MOH serta sumber perubatan dan kejururawatan sekiranya diperlukan.

Sebagai tambahan kepada garis panduan AIC, beberapa rumah penjagaan juga mengambil langkah tambahan untuk tidak menerima pelawat yang telah ke TTSH baru-baru ini.

Pengarah Eksekutif Peacehaven Nursing Home, Cik Low Mui Lang, berkata sesiapa yang baru-baru ini menerima pesanan teks mengenai pemantauan kesihatan mereka kerana mereka pernah ke TTSH atau tempat lain yang dikunjungi individu yang dijangkiti dilarang memasuki rumah penjagaan itu.

Mereka digalak terus berhubungan dengan orang yang sayangi melalui panggilan video.

Sementara itu, rumah kebajikan yang diselia oleh Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF) juga diberitahu supaya jangan menerima pelawat yang telah ke wad pesakit di TTSH, atau merupakan pesakit di TTSH, tanpa mengambil kira wad mereka dalam 14 hari lalu.

Jurucakap MSF berkata lebih 80 peratus penghuni dan kakitangan di 11 rumah kebajikan di Singapura telah divaksin hingga hujung bulan lalu.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map