Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

S’pura, Viet terus buka pasaran, hubung rantaian bekalan semasa Covid-19: PM Lee

May 29, 2020 | 08:56 PM

KERJASAMA antara Singapura dan Vietnam diperkukuh di tengah-tengah pandemik Covid-19 dengan kededua negara bersetuju memastikan pasaran terus terbuka dan rantaian bekalan terhubung, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada Jumaat (29 Mei).

Dalam pos yang dimuat naik di Facebook, Encik Lee berkongsi beliau telah menghubungi rakan sejawatnya dari Vietnam, Encik Nguyen Xuan Phuc, petang ini.

Encik Lee berkata:

“Kami bersetuju bahawa di tengah-tengah pandemik Covid-19, kami mesti terus memperkukuhkan kerjasama kami, dan memastikan pasaran terbuka dan rantaian bekalan sentiasa berhubung. (Saya) gembira kerana dapat memperkuat kerjasama kami dalam perdagangan agrikultur untuk bekalan beras dan produk makanan lain. Kami juga akan meneroka pembukaan semula sempadan bagi perjalanan penting secara selamat dan beransur-ansur, apabila tepat waktunya.

“Singapura juga akan terus menyokong kepimpinan Asean Vietnam. Saya berharap kami dapat mempereratkan hubungan baik ini.”

Encik Lee turut mengucapkan tahniah kepada Encik Nguyen atas penanganan wabak Covid-19 yang tegas di Vietnam, dan terima kasih atas sumbangan pelitup dan kit ujian Vietnam kepada Singapura.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian